5 conclusies voor Blankenberge na de verkiezingen

Het stadhuis van Blankenberge. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Blankenberge zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. N-VA en CD&V Plus bieden zich bij de coalitievorming samen aan

“Team Blankenberge is nipt de grootste partij, maar zijn zeker geen winnaar”, klonk het zondagavond in een gezamenlijke verklaring van N-VA en CD&V. De vroegere coalitiepartners voelen zich gesterkt met die drie extra zetels. “We werden beloond voor het beleid tijdens de eerste drie jaar van de legislatuur en onze constructieve oppositie. Voor onze standpunten en visies voor onze stad. De huidige meerderheid gaat er enorm op achteruit: zij verliezen drie zetels.” De boodschap aan Team Blankenberge was duidelijk. “Als ze ons bellen, dan komen we met twee.” N-VA en CD&V Plus bieden zich bij de coalitievorming samen aan met hun dossiers.

2. CD&V nu de derde grootste partij

“Dat we over Vooruit springen en daarmee de derde grootste partij van Blankenberge worden, is een mooie opsteker voor heel onze groep”, zegt CD&V-lijsttrekker Sandy Buysschaert, die 931 voorkeurstemmen achter zijn naam kreeg. Dat CD&V en N-VA enkel samen aan de onderhandelingstafel willen gaan zitten, hoeft ook volgens Buysschaert niet te verwonderen. “Onze ideeën liggen sowieso al dicht bijeen: in 2018 hebben we samen een beleidsplan opgesteld. De eerste helft van de afgelopen legislatuur hebben we uitstekend samengewerkt, de tweede helft samen constructief oppositie gevoerd. We zijn ook allebei met duidelijke standpunten naar de kiezer getrokken en werden daarvoor beloond.”

3. Vooruit moet twee zetels inleveren

Vooruit verliest een procent en moet concreet twee zetels inleveren. “Hadden we absoluut niet zien aankomen. Zéér ontgoocheld”, zegt lijsttrekker Patrick De Meulenaere. Hij ziet ook niet meteen een mogelijke verklaring. “Moeilijk te zeggen waar het aan ligt. Misschien aan de lage opkomst in onze badstad?” Feit is dat voormalig Vooruit-schepen Jurgen Content op minder dan een week voor de verkiezingen nog vernoemd werd in een smeergeldaffaire. “Hoe dan ook gaan we de cijfers nu grondig analyseren en proberen te achterhalen wat er foutliep. Sowieso halen we samen met Team Blankenberge geen meerderheid meer en is de kans dat we straks in de oppositiebanken belanden dus reëel”, klinkt het.

4. Meeste stemmen voor Daphné Dumery (N-VA)

Team Blankenberge werd met 27,8 procent de grootste partij, maar Daphné Dumery (N-VA) haalde wel de meeste stemmen op. “De overwinning van Team Blankenberge was sowieso erg nipt, en hoewel de liberalen nog altijd sterk staan, lijkt het mij ook wel een duidelijk signaal dat ze bij de laatste verkiezingen al elke keer terrein moesten inboeten”, zegt Dumery. Dat de bal nu in het kamp van burgemeester Björn Prasse ligt, vindt ze best comfortabel. “Dit geeft ons wat tijd om te bekomen. Tijdens de campagne had ik trouwens echt weer het gevoel dat ons goede werk in de eerste drie jaar van de legislatuur nog niet vergeten was. Vanuit de oppositie dan hebben we ons zeer constructief opgesteld. We hebben ook altijd duidelijk gezegd dat CD&V onze bevoorrechte coalitiepartner was. De kiezer wist dat dus”, aldus Dumery.

5. Drie zetels voor Vlaams Belang

Vlaams Belang trok met een totaal vernieuwde ploeg naar de kiezer en ambieerde twee zitjes in de gemeenteraad. Dat zijn er uiteindelijk drie geworden, en dus krijgen we een tevreden voorzitter aan de lijn. “Vergeet ook niet dat we onze afdeling op een jaar tijd helemaal van nul weer hebben opgebouwd”, zegt Didier Teppa. “Heel tevreden dus, want met die lage opkomst had het evengoed helemaal anders kunnen uitdraaien voor ons.” Teppa ziet een gelijkaardig scenario als in 2018 opdoemen. “Dumery zal met N-VA wel haar moment zitten afwachten, want de coalitievorming wordt voor Prasse geen lachertje. Ik zie haar opnieuw een meerderheid vormen met CD&V en Vooruit”, klinkt het.