5 conclusies voor Beernem na de verkiezingen
De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Beernem zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.
1. Slechts één op drie ging stemmen
Lang niet elke inwoner van Beernem bracht zondag zijn of haar stem uit. Slechts 65,5 procent trok naar de stembus. Hoewel dat net boven het Vlaamse gemiddelde (63,4 procent) is, blijft dit een lage score. Huidig burgemeester Jos Sypré (CD&V) stelt zich hier vragen bij. “Dat een op drie Beernemnaars geen stem uitbracht, is heel opvallend. Deze trend vraagt om een heel goede evaluatie, ik hoop dat de Vlaamse regering dat goed en consequent doet.” Het is moeilijk in te schatten welke kiezers niet stemden en welke partij zo nadeel opliep.
2. Winst na oppositiewerk blijft beperkt
Na de coalitiewissel in 2018 belandde N-VA met lijsttrekker Gijs Degrande alleen in de oppositie. Zes jaar lang beukten de raadsleden in op het beleid van de ploeg van burgemeester Jos Sypré. N-VA had vooral kritiek op de manier waarop de bestuursploeg omging met de centen en stelde zich vragen bij de gigantische investering in het gloednieuwe zwembad. Ook over het uitstel van een definitieve oplossing voor gemeenteschool De Notelaar werd veel gedebatteerd. Volgens N-VA moest het initiële plan met een renovatie van het huidige gebouw uitgevoerd worden. Het oppositiewerk van Degrande en co werd beloond, maar is niet genoeg om extra zetels binnen te halen.
3. Coalitievorming kan alle kanten op
CD&V-lijsttrekker en kandidaat-burgemeester Jos Sypré heeft dit keer een extra mogelijkheid om een coalitie te vormen. Aangezien Vooruit en Groen vorige keer als kartel naar de kiezer trokken, kon Sypré toen alleen kiezen tussen N-VA en het linkse blok. Dit keer komt Vooruit alleen op. De partij van lijsttrekker Vicky Reynaert haalt drie zetels en kan samen met CD&V een nipte meerderheid van 15 zetels vormen. Als Sypré zijn huidige meerderheid wil behouden, verandert er niks aan de zetelverdeling tussen meerderheid en oppositie. Indien Sypré zijn vorige partners links laat liggen en voor N-VA kiest, kan hij een monstercoalitie met 21 van de 25 zetels opzetten. De komende dagen moet Sypré kiezen. Maar of Degrande dat ziet zitten, is maar de vraag. De N-VA werd na de vorige verkiezingen onomwonden opzij geduwd.
4. Gijs Degrande is kampioen
Net als bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen is Gijs Degrande van N-VA opnieuw de absolute stemmenkampioen. Het verschil tussen hem en huidig burgemeester Jos Sypré (CD&V) is evenwel kleiner. Degrande heeft dit keer 2.128 voorkeurstemmen, vorige keer waren dat er 2.103. Jos Sypré kreeg 2.109 voorkeursstemmen en ging er ferm op vooruit. Vorige keer kleurden 1999 mensen zijn bolletje. Opvallend is ook dat de andere stemmenkampioenen van CD&V achteruit gingen. Patricia Waerniers, Claudio Saelens en Ruben Strobbe, op dit moment alle drie schepen in de coalitie, verliezen heel wat kiezers. Het verschil is het grootst bij huidig schepen van onder andere Sport, Patricia Waerniers. Zij zakte van 1.504 naar 897.
5. Weinig grote verschuivingen bij provincie
Ondanks een verlies van vijf procent blijft CD&V in Beernem de grootste voor de provincieraadsverkiezingen. De partij daalt van 34,7 naar 29,5 procent. N-VA moet ook licht inboeten en gaat van 22,9 naar 21,5 procent. Vooruit boekt op zijn beurt winst en stijgt van 12,8 naar 15,7 procent. Groen verliest meer dan 2 procent en blijft steken op 8,7 procent. Net als in veel andere steden en gemeenten gaat Vlaams Belang vooruit. De partij stijgt van 10,8 naar 14,7 procent. Open VLD stagneert relatief, de partij haalde in 2018 6,2 procent en klokt nu af op 6,4 procent.
conclusies na de verkiezingen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier