5 conclusies voor Ardooie na de verkiezingen

Het gemeentehuis van Ardooie. © JM

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Ardooie zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Eén op twee kiezers kleurde bolletje voor Véronique Buyck

Eén op twee kiezers bracht zondag een voorkeurstem uit voor lijsttrekker Véronique Buyck van Groep 82. En in Vlaanderen staat ze op nummer drie qua voorkeurstemmen. “Eerlijk gezegd had ik dit niet verwacht”, zegt Véronique. “Maar dat wil toch zeggen dat de Ardooienaren vinden dat ik het goed deed nadat Karlos overleed. De talloze persoonlijke felicitaties voelden zondagavond als een bekroning van ons harde werk.”

In Ardooie zijn er 4.932 kiezers gaan stemmen. Dat is 72,6 procent van de kiesgerechtigden.

2. Veerle Dejaeghere zal niet in de gemeenteraad zetelen

Veerle Dejaeghere zal deze legislatuur niet meer in de gemeenteraad zetelen. Ze werd niet herverkozen op de lijst Samenplus van Kimara Goethals. Veerle is wel herverkozen als provincieraadslid voor Groen.

“Ik ben heel erg teleurgesteld”, zegt Veerle. “Kimara en ik hebben de voorbije jaren met Samenplus hard gewerkt voor de Ardooienaren en dat harde werk is nu niet beloond door de kiezer. We trokken nochtans met een sterke en jonge lijst naar de kiezer en we voerden een goede campagne.”

3. Chantal Vande Vyvere stapt uit de politiek

Chantal Vande Vyvere, die in 2018 voor Groep 82 nog 1.476 voorkeurstemmen haalde, was nu lijsttrekker voor Stroom. Zondag kreeg ze amper 562 stemmen achter haar naam.

Chantal is uiteraard erg ontgoocheld en zal niet meer zetelen in de gemeenteraad. “Ik heb er alles aan gedaan om met Stroom een goed resultaat te halen. Dat is niet gelukt, maar ik wil mezelf niets verwijten. Ik zal mijn mandaat niet opnemen. Wie me opvolgt, moet nog besproken worden. Ik stap definitief uit de politiek!”

4. Vlaams Belang-effect minder groot dan verwacht

Vincent Vanhecke haalt dan toch een zetel binnen voor Vlaams Belang. En daarmee komt er voor het eerst een uiterst rechtse partij in de gemeenteraad van Ardooie.

“We hadden wel gehoopt op twee zetels”, reageert Vincent Vanhecke. “Maar we mogen anderzijds tevreden zijn dat we als partij vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad. In vergelijking met de Vlaamse en federale verkiezingen van juni was het Vlaams Belang-effect ook in Ardooie minder groot. En dat bewijst nogmaals dat gemeenteraadsverkiezingen anders zijn dan Vlaamse en federale verkiezingen. En we moeten voor de historische score van Groep 82 veel respect tonen.”

5. Samenplus likt de wonden

De meest ontgoochelde kandidaat zondag was ongetwijfeld Kimara Goethals, de fractieleidster van Samenplus, die met haar partij van vier naar één zetel ging. Weliswaar nadat er twee van haar partij al overstapten naar Stroom.

“We zijn niet beloond voor ons harde werk. Elke gemeenteraad kwamen we nochtans voorbereid voor de dag. De kiezer ziet dat vaak niet. Bij mij overheerst nu het gevoel van onderwaardering en niet erkend worden. En ik spreek niet per se voor mezelf, maar wel voor de partij. Het is duidelijk dat Ardooie-Koolskamp geen verandering wil en daar moeten we ons voorlopig bij neerleggen. Het is jammer om te zien dat maar zoveel kiezers de gemeenteraadsverkiezingen belangrijk vinden. Maar ik zetel opnieuw zes jaar verder!”