5 conclusies voor Alveringem na de verkiezingen
De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Alveringem zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.
1. Nog geen Liefooghe-moeheid
Hij wordt stilaan op de hielen gezeten door CD&V-schepen Sylvie Thieren, maar met 992 voorkeurstemmen blijft Gerard Liefooghe (Gemeentebelangen) met voorsprong de populairste Alveringemse politicus! Zelfs na 24 jaar – 6 jaar schepen en 18 jaar burgemeester – is de bevolking hem nog niet moe. “Ik heb nooit getwijfeld aan het feit dat onze lijst zou winnen, wel gaandeweg aan wie van onze lijst de meeste stemmen zou halen. Want zelfs als je hard werkt, kan je verliezen van mensen die 1 maand campagne voeren, ambitie hebben en goed gekend zijn. Ik denk dat mensen mij naar waarde schatten voor mijn inzet, ervaring, doorzetting en eerlijkheid. Ik kom ook graag onder de mensen. Blij dat ik mijn team kan klaarstomen om mij in 2030 op te volgen.”
2. Alveringem wil (nog) geen verandering
Uiteraard is niet iedereen fan van de stijl van de zittende politici en er zijn in Alveringem ook zaken die beter kunnen. Denken we maar aan het personeelsbeleid her en der of het openbaar domein dat niet spic en span is. De oppositie onder leiding van de nieuwe, maar al goed geïnformeerde lijsttrekker Leen Warreyn hoopte dat de burger massaal voor verandering en vernieuwing zou kiezen. In andere steden en gemeenten hadden haar dynamische persoonlijkheid en inhoudelijk sterk discours de kiezer zeker overtuigd, maar in het behoudsgezinde Alveringem waar de politici van de meerderheid nog dicht bij de mensen staan, stond ze deze keer voor een onmogelijke opdracht.
3. CD&V domineert Gemeentebelangen
De coalitienaam is Gemeentebelangen/CD&V, maar sinds 13 oktober zou dat niet onterecht CD&V/Gemeentebelangen kunnen zijn. Gemeentebelangen had 9 kandidaten op de lijst waarvan er vier verkozen zijn, CD&V had er acht waarvan er zeven verkozen zijn. Enkel Charlotte Vereecke raakte niet verkozen. Een opvallende evolutie bij Gemeentebelangen die toch altijd een grote bestuurspartij is geweest. “Ons CD&V-team kreeg voor de tweede keer op rij overduidelijk het vertrouwen van de kiezer”, zegt stemmenkanon Sylvie Thieren. “Ik ben geen tafelspringer, maar merk dat mensen mij meer en meer kennen en aanspreken. Tussen de mensen aan politiek doen, zo doe ik het.”
4. 71 procent ging stemmen
Van de 3.846 ingeschreven kiezers zijn er 2.731 mensen ook effectief gaan stemmen. Dat is 71 procent en een van de betere scores. In de landelijke en dus vergelijkbare buurgemeente Vleteren lag dat percentage met 65,4 procent duidelijk lager. Het toont aan wat algemeen geweten is: dat in Alveringem en haar deelgemeenten de burger nog een grote verbondenheid voelt met zijn of haar buurt, dat de burger de meeste politici kent tot zelfs goed kent en dat de inwoners hier nog moeite willen doen om in verkiezingstijd kandidaten en beleid te belonen of af te keuren. In stembureau1 in Alveringem lag de opkomst het hoogst, Stavele noteerde de laagste opkomst, vermoedelijk speelt de twee uur inactiviteit hier een rol.
5. Wackenier heeft nog trouwe aanhang
Marc Wackenier heeft nog altijd een trouwe aanhang. Getuige daarvan zijn 586 voorkeurstemmen, na 6 jaar inactiviteit. “Met mijn persoonlijk resultaat ben ik tevreden, maar voor de rest zijn onze groep en nog meer onze supporters uiteraard ontgoocheld”, zegt Wackenier. “Onze lijst wint niet en in plaats van een zetel meer, hebben we een zetel minder. Het resultaat komt niet overeen met de reacties tijdens onze huisbezoeken. Wij zullen onze oppositierol vervullen. Nieuw is dat we ons niet meer in de hoek zullen laten duwen. CD&V scoort een pak sterker dan Gemeentebelangen. Aan hen om ruggengraat te tonen, zowel in het college als in de OCMW– en gemeenteraad. Ikzelf zal zetelen, ja. Mogelijk als fractieleider gezien ik de meeste stemmen heb.”
conclusies na de verkiezingen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier