3 conclusies voor Vleteren na de verkiezingen

Het gemeentehuis van Vleteren. © RV
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Vleteren zijn dit de drie belangrijkste politieke conclusies.

1. Eén nieuw gezicht in schepencollege

Gerda Goubeir en Marnix Lauwers blijven schepen, Franky Berten wordt de nieuwe schepen. De LVP behaalde 11 van de 13 zetels (+2), Vleteren Actief behaalde 2 zetels (-2). Bram Coppein kreeg 645 voorkeurstemmen. “Ik ben uiteraard zeer tevreden, want ik behaalde slechts vier stemmen minder dan vorige keer, en dat met zo’n lage opkomst. Het niet meer opkomen van Stephan Mourisse was bij ons een heikele kwestie. Velen hadden mij als nieuwe burgemeester verwacht, maar voor mij was het een groot vraagteken of ik het zou halen. Toen ik hoorde dat de opkomst zo laag was, schrok ik wel even, en vroeg me af hoe dat het eindresultaat zou beïnvloeden. Gelukkig viel dat voor onze partij zeer goed mee”, zegt de nieuwe burgemeester.

2. Nieuwe leden in de gemeenteraad

Voor Vleteren Actief zullen huidig mandataris landbouwer Kristof Dejonckheere (47) uit de Woestenstraat in Oostvleteren en nieuweling Paul Vandendriessche (75) uit de Boterweg in Oostvleteren zetelen. Deze laatste is gepensioneerd commissaris van politie. Hij specialiseerde zich in verkeerswetgeving. De nieuwe gezichten bij de LVP: Ines Covemaecker (49). Zij is accountant van opleiding, maar runt nu samen met haar man Bruno Berthels Fietsen Covemaecker & Co BV in de H. Deberghstraat in Oostvleteren. Rik Cappelaere (51) behaalde 259 stemmen. Hij is landbouwer en baat een hoevewinkel uit. Landbouwster Evy Butaye (43) behaalde 251 stemmen. Met haar man Gerdy Leuridan doet ze aan hoevetoerisme op hun bedrijf. Linda Allermeersch (63, 203 stemmen) is zelfstandig florist en raadslid van het Bijzonder Comité Sociale Dienst. Olivier Vandendriessche (197) is ook lid van het BCSD, en ten slotte Carlo Dejaegher (223), die landbouwer is langs de N8.

3. Tien nieuwkomers bij Vleteren Actief

“Het was Christophe Vandeputte die zowat een jaar geleden het initiatief nam om weer een lijst voor Vleteren Actief samen te stellen. Drie van onze huidige mandatarissen gaven immers aan niet meer te zullen opkomen. Zonder Christof waren er geen verkiezingen geweest”, zegt woordvoerder Kristof Dejonckheere. Het duurde tot twee weken voor de verkiezingen, voor er 13 mensen gevonden werden. En tien van hen waren nieuw in de politiek. “Pas op de valreep konden we uitpakken met onze lijst, en die paar weken waren veel te kort om naambekendheid te verwerven. We hadden nochtans een degelijk programma samengesteld. Met onze twee gemeenteraadsleden zullen we, zoals in het verleden, een positieve en constructieve oppositie voeren”, besluit Kristof Dejonckheere.