3 conclusies voor Mesen na de verkiezingen
De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Mesen zijn dit de drie belangrijkste politieke conclusies.
1. “Dit is echt mijn laatste keer”
Alhoewel burgemeester Sandy Evrard nu echt wel op het toppunt van zijn roem is, blijft hij bij zijn beslissing: “Dit is mijn laatste termijn als burgemeester. In 2030 zal ik 28 jaar burgemeester geweest zijn en dat is genoeg. Maar ik blijf zeker wel de volle zes jaar uitdoen. Wie of wat er daarna komt, zullen we ten gepaste tijde wel zien. We vreesden een beetje voor een verplichte fusie in 2030, maar nu dit niet in het Vlaams regeerakkoord blijkt te staan, willen we met ons kleine maar fijne Mesen zelfstandig blijven. Wat niets dan voordelen biedt voor de bevolking. Ja, ik blijf absoluut vechten voor de zelfstandigheid van Mesen. Als een leeuw in een kooi!”
2. Enkel vrouwelijke schepenen
Ook in Mesen gold vooraf de afspraak dat wie de meeste voorkeurstemmen haalde schepen zou worden. Waardoor Sandy Evrard enkel vrouwen krijgt in zijn college! Maité Hellem en Melanie Verdru kennen het klappen van de zweep al. Déborah Giampietro is nagelnieuw en meteen schepen. Maar ze is supergemotiveerd. “Ik werd aangesproken door Sandy en heb meteen toegezegd” vertelt de jonge vrouw met Italiaanse roots. “Samen met mijn man Jokim Soetaert woon ik hier nu zes jaar en we voelen ons hier super thuis. We zijn volop actief in het sociale leven: mijn man bij de brandweer, ik bij de fanfare. Politiek engagement lijkt me een logisch verlengstuk, ik heb hier echt zin in.”
3. Meer dan de helft is nieuw in de raad
Van de negen gemeenteraadsleden is meer dan de helft nieuw: naast de al eerder genoemde Déborah Giampietro, die meteen schepen wordt, maken ook Patrick Singier, Michaël Wyllemet, Steven Deklerck en Sophie Pyck hun intrede. Wat betekent dat er ook vijf gezichten verdwijnen: Kim Develter, Guy Tancré en Chantal Ghequière van MLM waren geen kandidaat meer, Kristof Veramme en Evelyne Wybo van RESPECT! zijn niet verkozen. Doordat alle kandidaten van MLM verkozen zijn, kan er zich een probleem stellen bij opvolging. “Als zich dat voordoet, zien we wel hoe we het oplossen. Misschien gewoon met een man minder, dat is vroeger ook nog gebeurd”, zegt Sandy Evrard.
conclusies na de verkiezingen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier