Liefde is… samen stemmen gaan tellen op zondag volgens Wies en Hansie uit Pittem

Politiek is zowel Hansie Wyffels als Wies Vanden Berghe niet vreemd. © DB
Redactie KW

Zoals vele mensen kreeg Wies Vanden Berghe uit de Gavers in Pittem een oproep om te gaan tellen in een telbureau in Tielt. Om er niet alleen bij te zitten, vroeg hij zijn beste maat om als secretaris te fungeren, maar die zag het niet zitten. Toch kon hij een andere vrijwilliger op de kop tikken: Hansie Wyffels, zijn echtgenote. Zondag gaan ze samen een namiddag stemmen tellen. “Komt eigenlijk goed uit dat we eens een namiddag samen zijn tussen onze drukke bezigheden door”, grapt Hansie.

Wies Vanden Berghe uit de Gavers in Pittem wordt in augustus 32 jaar, is gehuwd met Hansie Wyffels (33) en papa van Charlotte (bijna 3 jaar) en Louis (bijna 1 jaar). Hij is marketing en communication manager bij Koramic Real Estate en zaakvoerder van Moving Moments. “Moving Moments is de partner voor wie zijn feest een magische touch wil geven. Onze Ford Mustang cabrio uit 1966 is uitermate geschikt als ceremoniewagen voor een huwelijk of jubileum, maar ook voor fotoshoots is het een absolute eyecatcher”, zegt Wies.

Op de lijst van CD&V

Organiseren zit hem in het bloed – de Night Runs, Forza8740 en After Works – hij is altijd ergens te bespeuren bij deze organisaties. Zijn passie is dan ook lopen en fietsen, zoals de 100 km voor Kom Op Tegen Kanker. “Volgende week ga ik zelfs de 1.000 km fietsen”, aldus Wies. Maar ook de marathon van Amsterdam, de Dodentocht of de beklimmingen van Alpe D’Huez, de Galibier en de Ventoux prijken al op zijn palmares.

In plaats van voor een persoon zouden we op beleidsvragen moeten kunnen stemmen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober ging Wies Vanden Berghe ook een politiek engagement aan en stond hij voor het eerst op de lijst van CD&V in Pittem. Tijdens zijn campagne omschreef hij zichzelf als een warme papa, ondernemer en sportman. “Geluk, dat zijn mijn vrouw, mijn kinderen, mijn vrienden en het gevoel een steentje te kunnen bijdragen”, zei hij toen. En dat steentje bijdragen voor de gemeenschap, dat doet hij nu zondag. “Ik kreeg van de vrederechter een brief om te zetelen als voorzitter van een telbureau en moest zelf voor een secretaris zorgen. Ik zag het als mijn plicht om daar op in te gaan en geen excuus te zoeken. Ik vroeg mijn beste maat Tom Lanckriet uit Egem om secretaris te zijn, maar die zag het niet zitten”, vertelt Wies, die niet meteen een andere kandidaat-secretaris zag zitten.

Graag cijferen en tellen

Bij een bezoek aan de ouders van Wies was het uiteindelijk Hansie zelf die voorstelde om mee te gaan als secretaris. “De enige voorwaarde was dat we opvang hadden voor de kindjes, maar de ouders van Wies waren meteen bereid”, aldus Hansie, die wel een voorliefde heeft voor cijfertjes. “Samen met mijn broer run ik het dienstenchequebedrijf Blink in Dentergem en daarnaast ben ik als zelfstandige ook aanbieder van administratieve diensten aan kmo’s. Administratief werk zit me dus in het bloed en bij cijferen en tellen voel ik me prettig.” Voor Hansie Wyffels is de politiek ook geen onbekende, haar vader is gemeenteraadslid in Dentergem voor de N-VA.

“Eigenlijk had ik misschien een reden gehad om te passen voor de job omdat ik in eigen gemeente politiek actief ben, maar ik doe dit wel eens graag. En met Hansie aan mijn zijde hopen we er zeker het beste van te maken, zodat alles vlug geteld zal zijn“, zegt Wies, er toch aan toevoegend dat hij hopelijk niet iedere keer op de lijst zal staan. Voor Hansie is het ook de eerste keer dat ze in een telbureau zit, maar voordien was ze wel al eens actief in een stembureau.

Zoals in een stemtest

Wies en Hansie ondervinden wat de verkiezingen zelf betreft toch wel enige gelatenheid bij de bevolking, men ligt er precies niet wakker van. De debatten zelf zijn dan ergens meer bitsig. “Eigenlijk zouden we als kiezer in plaats van voor een persoon te stemmen, moeten kunnen stemmen op beleidsvragen zoals ze bijvoorbeeld gesteld worden in een stemtest. Dan zou men de mening van de burger beter kennen“, weet Hansie nog. Maar zondagnamiddag staan beiden paraat om te tellen. “En hopelijk zijn we klaar tegen 19 uur, zodat we de kindjes nog eens kunnen zien.”

(DB)