Lachend regenboogkakje bij Dikke Mathille: LGBTI+ organisatie Cavaria lanceert campagne voor komende verkiezingen

In Oostende staat bij Dikke Mathille voortaan een ‘lachend kakje’. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

14 mei: die datum werd door LGBTI+ organisatie Cavaria geprikt om in Vlaanderen en Brussel hun campagne voor de komende verkiezingen te lanceren. In Oostende kreeg Dikke Mathille een regenboogkussen in de vorm van een ‘lachend kakje’ te zien.

Op 9 juni trekken we allemaal naar het stemlokaal voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Op 13 oktober wordt er op lokaal niveau gestemd. Cavaria ijvert voor gelijke LGBTI+ rechten en wil daarom tijdens de ‘pride’-week in elke provincie hun campagne voor de komende verkiezingen lanceren. Ze deden dat op een ludieke manier. Aan verschillende bekende standbeelden doken immers zogenaamde ‘lachende kakjes’ op onder de slogan ‘give a sh*it’.

Opkomen

“Een LGBTI+ inclusieve stem houdt rekening met hoe de verschillende partijen opkomen voor LGBTI+ mensen”, zegt woordvoerder van Cavaria Eef Heylighen. “Kiezen ze ervoor om mensen terug de kast in te duwen of willen ze rechten behouden en uitbreiden voor LGBTI+ mensen? Maar vooral ook: nemen ze de LGBTI+ haat serieus of wuiven ze die net weg? We hebben partijprogramma’s van de verschillende politieke partijen grondig geanalyseerd.”

Anders

Edie Merckx, coördinator van het Regenbooghuis aan Zee, zegt dat de gemeenschap wel vaker geconfronteerd wordt met haat. “Men zegt dat wij anders zijn, maar wat is anders?”, vraagt Edie zich af. “Wij zijn mensen zoals iedereen, toch? We zijn met acht miljard mensen op deze planeet, maar niemand is exact hetzelfde. Sommigen hebben sproeten, dragen een bril of hebben hun haren anders. Dat is nu eenmaal hoe de wereld is: we zijn allemaal anders. Met deze actie zetten we dat extra in de verf.”