De gemoederen liepen maandagavond erg hoog op in de Kortrijkse gemeenteraad. Oppositieraadslid Hannelore Vanhoenacker (CD&V) stelde voor om de Cyriel Verschaevestraat een andere naam te geven. Schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA) ging daarin mee én deed er met de Koning Leopold II-laan nog een schepje bovenop. Dat veroorzaakte verdeeldheid binnen CD&V. Vlaams Belang weigerde te stemmen.
De Cyriel Verschaevestraat in Marke en Koning Leopold II-laan in Heule verdwijnen, dat keurde de Kortrijkse gemeenteraad maandagavond goed met 36 stemmen voor en vijf tegen. Opvallend: bij oppositiepartij CD&V stemden zowel Roel Deseyn als Jean de Bethune tegen. En dat terwijl hun fractieleidster met het voorstel op de proppen kwam. “De schepen heeft heel tactisch een extra laag aan ons voorstel toegevoegd door ook de Koning Leopold II-laan erin op te nemen”, aldus Hannelore. “Wij hadden geen tijd voor intern overleg en werden on the spot gezet.” Het is niet de eerste keer dat de CD&V-fractie het onderling niet eens raakt.
https://twitter.com/philippedecoene/status/1196536296413573120PHILIPPE DE COENEhttps://twitter.com/philippedecoene
Niet langer een straatnaam voor Cyriel Verschaeve in @8500Kortrijk. Geduld loont, 25 jaar geleden dit voorstel gedaan in raad. pic.twitter.com/9jdJKVvRAI
— PHILIPPE DE COENE (@philippedecoene) November 18, 2019
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0
Geen eerbetoon
Bevoegd schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA): “Voor mij zijn straatnamen niet noodzakelijk gelijkgesteld met eerbetoon. Je kan ze ook zien als sporen van de geschiedenis. De CD&V interpellatie ging heel sterk uit van gelijkstelling met eerbetoon. Daarom diende ik een amendement in. Als men (terecht) geen eerbetoon wil voor Cyriel Verschaeve (notoire collaborateur), dan ook niet voor massamoordenaar Koning Leopold II. Ik verbaas mij over de dubbele moraal bij CD&V en Vlaams Belang die niet voor stemden. Ik dacht dat Vlaams Belang op zijn minst elke kans zou aangrijpen om Leopold II terecht te wijzen. We ondersteunen als stad ook bedrijven of bewoners die mogelijk hinder kunnen ondervinden.”
Vlaams Belang weigerde te stemmen en eiste een bevraging bij de bewoners van de straten voor de veranderingen doorgevoerd worden. “Zeker voor de daar gevestigde bedrijven brengt dat een hoop onkosten en rompslomp met zich mee”, aldus fractieleider Wouter Vermeersch. Het voorstel werd verworpen.
Nu zal de straatnamencommissie twee nieuwe straatnamen uitwerken die via openbaar onderzoek worden voorgelegd aan de betrokken bewoners. Het is nog niet duidelijk hoelang dat zal duren. Het is overigens lang niet de eerste keer dat de Cyriel Verschaevestraat in Marke voor discussie zorgt in Kortrijk.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier