Na 25 jaar actief te zijn geweest in de Kortemarkse politiek, stopt Open VLD-boegbeeld Johan Braem (53)ermee. Hij wil de fakkel graag doorgeven aan de jongere generatie. Johan Braem kan terugblikken op een rijkgevulde carrière als raadslid en schepen van openbare werken, wat altijd zijn dada is geweest.
“Mijn oom, Albert Braem, was eerste schepen in Handzame, terwijl mijn vader Frans Braem gemeenteraadslid was in Kortemark”, vertelt Johan Braem. “Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook ik gebeten was door de politieke microbe. Ik werd lid van de toenmalige Kortemarkse PVV-jongeren in 1988 en werd onmiddellijk tot raadslid verkozen toen ik me in 1994 voor de eerste keer kandidaat stelde. De volgende legislatuur, van 2001 tot 2006, raakte ik opnieuw verkozen, maar zetelden we in de oppositie. Ik werd ondertussen ook voorzitter van de Kortemarkse VLD, na het overlijden van Aimé Desimpel.”
Op het lijf geschreven
“Vanaf 2006 ben ik onafgebroken 12 jaar schepen van openbare werken geweest, een job die ik met veel plezier en toewijding gedaan heb. Aangezien ik industrieel ingenieur van opleiding ben en me binnen onze firma ook alles aantrok van bouwwerken in infrastructuur, was dit schepenambt me dan ook op het lijf geschreven. Toen ik aankondigde dat ik zou stoppen, vonden heel wat studiebureaus het toch jammer want er zijn ook veel schepenen die deze job met minder kennis van zaken moeten uitvoeren.”
BIO – Johan Braem p>
Johan Braem (53) is gehuwd met Daphné Delrue. Hij is de vader van Jules (24), Marise (22) en Victor (19). Johan is industrieel ingenieur van opleiding. Hij is bedrijfsleider bij NV Braem in Handzame. Tussen 2007 en 2018 was hij schepen van openbare werken, waterwegen en rioolbeleid, informatica en gemeentelijk patrimonium. Fietsen en zwemmen zijn Johans hobby’s. p>
lijstduwer
“Het is een klassieke dooddoener van de oppositie om te zeggen dat ik de kiezer bedrieg door te stoppen. Ik besliste begin dit jaar om ermee op te houden, maar ik wou mijn Open VLD-lijst nog één keer steunen als lijstduwer. Wat men ook denkt, als je het goed probeert te doen, dan is schepen zijn een niet te onderschatten job. Ik kan dit echter niet meer combineren met mijn werk hier op de firma (NV Baert, red.)”, verduidelijkt Johan Braem.
Sociale media
“Ik zeg ook steeds dat je moet stoppen als de mensen beginnen te zagen in plaats van te vragen. Pas op, mensen betalen belastingen en hebben het recht om te vragen. Ik wil nu niet echt zeggen dat men zaagt, maar als je soms kijkt wat er allemaal op de sociale media verschijnt. Daar worden we vooral afgeschilderd als grote geldstekkers. Ik heb dit echter altijd anders gedaan. Een samenloop van omstandigheden liet me toch beslissen om te stoppen. Ik ben 53 en wou dit echt niet doen tot aan mijn pensioen.”
“Ik had me trouwens al voorgenomen om ermee op te houden, mocht ik geen 700 stemmen meer halen. Ik had er 12 minder, dus dat woog eveneens door op mijn beslissing om de politiek te verlaten”, zegt Johan Braem. “Bovendien komt in de firma de jonge generatie eraan en daar wil ik ook tijd aan besteden. Niettegenstaande de vele mooie momenten was de vlam er bij mij wat uit.
Op de man gespeeld
“Nogmaals, die sociale media en de moderne manier van aan politiek doen, daar is niet veel goeds aan. Ik geef werk aan 250 mensen en dan word ik in één of ander boekje of op Facebook afgeschilderd als een oneerlijk persoon. Ik moet elke dag het vertrouwen verdienen van mijn klanten én van de banken. Als je dan die facebookers uitnodigt voor een gesprek, sturen ze hun kat. Toen ik in de oppositie zat, speelde ik het ook wel hard, maar nu wordt er onterecht op de man gespeeld en niet meer op het beleid. Ik heb in al die jaren nooit een kilometer aangerekend aan de gemeente, laat staan dat ik profiteerde of me onterecht verrijkte. Er zijn altijd dingen die beter kunnen, maar een politicus kan ook niet alles oplossen”, besluit Johan Braem.
(Jeffrey Dael)
“Mijn mooiste realisatie? De vernieuwing van de dorpskern in Werken mag gezien worden” p>
“In mijn carrière als schepen ben ik toch wel het meest trots op de volledige vernieuwing van de dorpskern van Werken in 2014, een immens werk dat maar liefst twee jaar in beslag nam”, vertelt Johan Braem. p>
“Er werd ruim vierenhalf kilometer baan heraangelegd met riolen, voetpaden en een gelijkgrondse berm. Dit alles gebeurde in een goede verstandhouding met de bewoners, het bestuur en de aannemers. Telkens ik door Werken passeer, moet ik daaraan denken. Ik maakte wekelijks na elke werfvergadering een nieuwsbrief op waarin elke inwoner van Werken alle informatie kon terugvinden over de vordering van de werken. Daar is echt heel veel tijd ingekropen, ongeveer tussen zes en tien uur per week. Het resultaat mag beslist gezien worden”, besluit Johan Braem. p>
Tijd voor goede voornemens p>
“Stoppen betekent ook echt stoppen”, zegt Johan. “Geen schepen meer en geen gemeenteraadslid meer. De jonge politieke generatie moet nu de kans krijgen. Er zijn trouwens al veeel minder plaatsen door het wegvallen van de OCMW-raad. Ik wil ook geen commentaar leveren aan de mensen die straks in mijn plaats schepen zullen zijn. Anderzijds ben ik te nauw bij alles betrokken geweest om nu aan de zijlijn te staan. Mijn opvolgers mogen me zeker altijd om raad vragen, maar dan wel buiten de gemeenteraad, want die zal ik niet meer bijwonen. Al bestaat de kans wel dat we in januari nog eens moeten terugkomen met de oude raad. Mocht er omwille van de klacht die CONTENT indiende bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen nog geen uitspraak zijn, dan kan de nieuwe gemeenteraad niet geïnstalleerd worden. Dat zou heel erg ondankbaar zijn tegenover zowel mezelf als mijn opvolger. En wat betreft mijn leven na de politiek: ik koester de goede voornemens om wat meer en geregelder vakantie te nemen en wat meer te sporten. Al neemt iedereen zich dit wellicht wel voor op het einde van het jaar.” p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier