John Crombez voert geprekken over Oostendse coalitie, Tommelein doet niet mee

John Crombez, hier met SP.A-fractieleider Jeroen Soete, start vrijdag verkennende gesprekken in Oostende. © HH
Hannes Hosten

John Crombez start verkennende gesprekken voor een coalitie met Open VLD, Groen, Stadslijst en CD&V of paarsgroen. Bart Tommelein gaat niet op de uitnodiging in, want hij wil een ‘vernieuwingscoalitie’ met Open VLD, N-VA, CD&V en Groen. Iedereen wacht daarvoor een cruciale vergadering bij Groen vanavond af.

In Oostende zijn nog altijd twee ‘formateurs’ aan het werk. Bart Tommelein had maandag nog een gesprek met Groen en was daar na afloop erg positief over, John Crombez sprak voor en tijdens het weekend met alle democratische partijen en stelde op basis daarvan een inhoudelijke nota op, die hij maandag aan alle partijen verdeelde.

Vanaf vrijdag gesprekken

De SP.A-voorzitter – hij en niet lijsttrekker Johan Vande Lanotte onderhandelt namens de Stadslijst over de Oostendse coalitievorming – kondigt nu aan dat hij ‘verkennende gesprekken’ start voor een coalitie met Open VLD, Groen en Stadslijst, al dan niet aangevuld met CD&V. Hij doet dat op basis van zijn nota en de reacties daarop van de verschillende partijen.

Groen is als eerste uitgenodigd voor een gesprek nu vrijdag. “Naast inhoudelijke voorstellen voor Oostende zal ook de vernieuwing van het bestuur zelf op de agenda staan, wat door alle partijen gesteund wordt en waar alle partijen, en zeker ook de Stadslijst, zullen toe bijdragen”, luidt het.

Cruciale vergadering bij Groen

Vanavond heeft Groen een cruciale ledenvergadering waar beslist zal worden over verdere deelname aan de coalitiegesprekken met Bart Tommelein over een coalitie met Open VLD, N-VA en CD&V. Maar de groenen hebben dus ook al een uitnodiging van John Crombez voor vrijdag op zak.

Wij blijven gaan voor een vernieuwingscoalitie“, verzekert Bart Tommelein intussen. “De gesprekken die mijnheer Crombez voert, zijn zonder voorwerp. Open VLD, N-VA en CD&V hebben afgesproken om samen in een coalitie te stappen en wij zullen geen partner lossen. Wij gaan dus niet in op het aanbod voor een nieuwe informatieronde.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier