17 februari 2017, 05:30Bijgewerkt op: 26 november 2020, 13:49
“Politici zijn zakkenvullers die zich zonder schaamte verrijken via intercommunales of obscure nv’s.” Die perceptie hangt al een hele week in de lucht nadat het Publipart-schandaal in Gent losbarstte. Ook onze West-Vlaamse politici combineren heel wat mandaten. Behalve in Jabbeke. Daar oefenen burgemeester en schepenen al jaren bewust gaan enkel betaald mandaat uit. “Al die excessen bezorgen de politiek een slechte naam”.
“Wanneer ik de bedragen hoor die sommige collega’s verdienen aan hun mandaten, frons ik de wenkbrauwen”, zegt Burgemeester Daniël Vanhessche (CD&V) van Jabbeke. “Door die excessen krijgt de politiek een slechte naam. Terwijl de meeste politici geëngageerde mensen zijn, geen zakkenvullers.”
In Jabbeke, waar CD&V de absolute meerderheid heeft, bestaat er geen discussie. “Bij ons is het de traditie dat niemand in het schepencollege extra mandaten opneemt. Geen enkele collega heeft een betaald mandaat. Daar steek ik mijn hand voor in het vuur. Wie een schepenambt opneemt, neemt ontslag uit al zijn bijkomende mandaten. Nu de storm volop woedt, kunnen wij hier gerust uitpakken met onze transparantie.”
Mandaat als compensatie
De Jabbeekse traditie begon jaren geleden, maar wanneer precies, dat kan zelfs de burgemeester zich niet herinneren. “Ik heb het altijd zo geweten. Het is een compensatie voor mensen die net geen schepen werden. Soms komt dat op een tiental stemmen aan. Anderen vallen om een andere reden uit de boot.”
“Raadslid Georges Lievens komt niet vanuit een van de traditionele standen en greep daardoor naast het schepenambt. Als compensatie heeft hij mandaten gekregen in intercommunales. Daar haalt hij wel iets uit, maar dat is niet te vergelijken met een schepenambt, ook al omdat je er geen pensioen mee opbouwt.”
De CD&V beloont zelfs af en toe oppositieleden met bezoldigde mandaten. “Zo is Paul Vanden Bussche (SP.A) nu voorzitter van de gemeenteraad. Daardoor krijgt hij een dubbele zitpenning. Ik vind het een vorm van goed bestuur om constructief samen te werken.”
Nu de mandatenstorm volop woedt, kunnen wij hier uitpakken met onze transparantie
De burgemeester zetelt wel in andere bestuursorganen. “Ik ben lid van het politiecollege en van de brandweerzone, maar dat is onbezoldigd.”
Daniël Vanhessche erkent ook de nadelen van de Jabbeekse aanpak. “Op onze manier kun je niet leven van de politiek alleen. Zelf ben ik bedrijfsleider van de Brugse vestiging van Geo Groep, een bedrijf in slibverwerking. Doordat ik een kaderfunctie heb, kan ik mijn politieke agenda en mijn werk perfect op elkaar afstemmen. Voor beide functies ben ik zeven dagen op zeven en vierentwintig op vierentwintig beschikbaar. Het is dus dikwijls heel druk.”
“Al mijn collega’s in het schepencollege hebben nog een ander inkomen dan de politiek: hun pensioen, een zelfstandig inkomen of een wedde als werknemer.”
Doorstroming van info
“Een ander nadeel van onze ‘geen postjes-politiek’ is de informatiedoorstroming”, aldus nog burgemeester Vanhessche. “Doordat we vanuit het schepencollege geen vertegenwoordiging hebben in de intercommunales, sijpelen de beslissingen niet altijd vlot door. Maar we krijgen alle verslagen en af en toe houden intercommunales een extra vergadering voor ons schepencollege. Een groot struikelblok is dat dus niet.”