“Ik beloof voor 2024 een nieuwe BKO in Poelkapelle”

Peter Vantomme: "Ik weet wat er leeft in de gemeente." (foto pco)
Redactie KW

Zes jaar oppositie voeren was voor Peter Vantomme (N-VA) voldoende. Straks gaat hij als schepen van Langemark-Poelkapelle op zoek naar draagvlak voor zijn plannen. “Hadden ze legitimiteit voor de herbestemming van de kerk in Poelkapelle? Ik dacht het niet”, zegt de kersverse schepen.

Als scholier liep Peter Vantomme school aan het VTI van Ieper. “Daar kreeg ik de goesting om me aan te sluiten bij de KSA van Poelkapelle”, vertelt hij. “Op mijn zestiende kwam ik in de leiding terecht en later werd ik hoofdleider. In de jeugdbeweging heb ik mijn vrouw leren kennen. Zij was leidster in de Chiro. Later zijn we ook zes jaar meegegaan als kookouder. Het waren leuke tijden. De KSA was niet alleen een jeugdbeweging, maar ook mijn vriendenkring. Als leidingsploeg gingen we samen stappen, naar Het Munchenhof bijvoorbeeld. Aan die periode heb ik veel vriendschappen overgehouden.” Ook burgemeester Lieven Vanbelleghem (CD&V) maakte deel uit van die KSA-generatie.

Thuis was het voor Peter Vantomme niet zo evident. “Mijn vader was bouwondernemer en stierf in 1978 in een auto-ongeluk. Ik was amper zes jaar en thuis de jongste van vier kinderen. Hebben we iets gemist? Ik weet het niet. We hebben wel meer onze plan moeten trekken, maar hadden nooit iets tekort. Ik heb zelfs de kans gekregen om verder te studeren in Oostende. Daar heb ik mijn diploma als graduaat elektro-mechanica behaald. Mama had wel duidelijke regels. Ze was streng, maar rechtvaardig.”

Onderwijs

Na zijn studie werkte Peter eerst twee jaar bij McBride in Ieper. “Nadien heb ik de overstap naar het onderwijs gemaakt. Eerst heb ik twaalf jaar les gegeven aan het VTI in Ieper in de afdeling elektro-mechanica. Ondertussen ben ik al elf jaar technisch adviseur op dezelfde school. Dat betekent dat ik het praktisch gedeelte van de praktijklessen faciliteer. En sinds drie jaar volg ik de bouwwerken op en vallen de externe diensten onder mijn beheer.”

Oppositie voeren was niet echt mijn ding, de gemeenteraad is een toneelstuk

Het engagement van KSA breidde later uit. “Ik had de microbe van de verenigingen te pakken. Ik werd actief in het Statiekermiscomité, als jeugdtrainer bij KFC Langemark, in de kaartersclub, het schoolcomité, De Foute Party… Ik wist wel degelijk wat er leefde in de gemeente. Voor verkiezingen werd ik wel eens aangesproken op mijn intenties. Aan de toog op café hebben ze tweemaal aan mijn mouw getrokken en telkens had ik geweigerd, maar Robert Barthier pushte mij. En toen kwamen Joost Ennaert en Dominique Cool eens bij mij thuis langs en toen ben ik overstag gegaan. Claudine Muylle had zich toen ook al aangesloten. In gedachte was ik altijd centrumrechts geweest en dat sloot nauw aan met de ideologie van N-VA. Mijn keuze lag in het verlengde van mijn engagement in de verenigingen. Achteraf heb ik geen seconde spijt gehad van die beslissing.”

Waarom N-VA? “Het thema asiel en migratie sprak mij wel aan. De problemen moeten benoemd worden. Gastvrijheid kent grenzen. Het is ook belangrijk dat er volop ingezet wordt op integratie. Wat voor mij ook meespeelde, is dat N-VA niet schatplichtig is aan zuilen. We moeten niet constant rekening houden met hen. Onze achterban is de neutrale dertig procent van de bevolking. Om het helemaal rond te maken, vind ik de steun van mijn gezin onontbeerlijk. Petra staat volledig achter me in mijn engagement. Als thuisverpleegster heeft ze dagelijks voeling met wat er leeft in de gemeente. Ik zal wel de vinger aan de pols kunnen houden.”

Oppositie

In 2012 bezat CD&V de volstrekte meerderheid. “Toen ik zes jaar geleden begon, had een andere partij gewoon niets in de pap te brokken. In die zin was oppositie voeren niet echt mijn ding. Dat was goed voor één legislatuur. Voor een tweede periode had ik wellicht gepast. De gemeenteraad is een toneelstuk. Aan tafel kun je als lid van de oppositie je mening ventileren, maar verder dan dat kom je niet. Je probeert wat puntjes te scoren en hoopt op wat profilering en naambekendheid. In de behandeling van de oppositie vond ik de meerderheid weinig respectvol, onbeleefd zou ik zelfs durven zeggen.”

(pco)

Bio

Peter Vantomme werd geboren op 4 juni 1972. Hij is gehuwd met thuisverpleegster Petra Debeer en vader van Jari (19) en Fleur (16). Ze wonen in de Houthulstseweg in Poelkapelle. Peter is van opleiding graduaat electro-mechanica. Hij werkt als technisch adviseur aan het VTI van Ieper. Peter werkt ondertussen een dag per week minder in het onderwijs en door de aard van zijn werk kan hij voor een deel zijn agenda bepalen.

Nieuwe BKO

Peter Vantomme krijgt ruimtelijke ordening, milieu, onderwijs, lokale economie en mobiliteit als bevoegdheden. “Het zal voortdurend een afweging worden tussen ecologie en economie.” Ruimtelijke ordening is een zware portefeuille, waar tal van dossiers in uitwerking zijn. “Ik kan me deels vinden in de visie van de bouwmeester dat alles compacter en hoger gebouwd zou moeten worden. Maar als het zonlicht de straat niet meer kan bereiken, is er geen gezonde mix. We moeten ook durven. Het afsplitsen van bouwgronden kan een oplossing zijn.”

“Als ik mag teruggrijpen naar de herbestemming van de kerk van Poelkapelle: waar was dat draagvlak van de bewoners? Kunnen we dat financieel dragen? Wie heeft daar mee in mogen beslissen? De optie om in de kerk een BKO, een liturgische ruimte en Kind en Gezin onder te brengen, kan gelanceerd worden als idee. Maar het werd meteen voorgesteld als dé enige oplossing. We gaan 2019 gebruiken om alle pistes te onderzoeken en te zien wat financieel haalbaar is. Niet alleen in Poelkapelle staat er een kerk die om een betaalbare oplossing vraagt. Maar voor 2024 beloof ik een nieuwe BKO in Poelkapelle.”

“Het doorgaand zwaar verkeer is een pijnpunt in de dorpskernen. We moeten expertise binnenhalen om mogelijke oplossingen te bekomen. Als wij op ons eentje iets wijzigen, heeft dat gevolgen voor de naburige gemeenten. Het Westhoekoverleg zal zijn rol moeten spelen. Naast het omleggen van verkeer zullen ook snelheidsremmende ingrepen belangrijk zijn. Als ik een aantal speerpunten van het beleid naar voren mag schuiven: mobiliteit en aandacht voor fietsers. Nieuwe veilige fietspaden voorzien we tussen Langemark en Poelkapelle, de Canadien en de spoorwegbedding.”

“Slimme scholen zijn gedeelde scholen”

De vrije basisschool De Ooievaar in Poelkapelle kreeg onlangs het definitief fiat om te bouwen. “Het schoolbestuur zal nu een architect aanstellen om de plannen te tekenen voor een hedendaags schoolcomplex. Ik herhaal wat al eerder op de gemeenteraad ter sprake kwam. Slimme scholen zijn gedeelde scholen. Vier maand per jaar staat de infrastructuur van een school leeg. We moeten bekijken wat ‘s avonds, in de weekends of de vakantie gebruikt kan worden door de verenigingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier