Ichtegemse schepen Tina Ledaine: “Aan de toog werd er vroeger al regelmatig over politiek gepraat”

Tina Ledaine (rechts) en haar partner Isabelle Demyttenaere. © foto Coghe
Redactie KW

Ze is er geboren en getogen, maar nu wordt Tina Ledaine (Open VLD) ook voor het eerst schepen in Ichtegem. “Dat ik veel zal moeten leren, is evident”, geeft Tina eerlijk toe.

Tina Ledaine is sinds 2012 actief met politiek bezig. “Het was een paar maanden voor de verkiezingen van 2012 dat ik besliste om op de lijst Liberaal 2012 te staan, maar eigenlijk kreeg ik politiek van thuis uit met de paplepel ingegeven. Bij mijn ouders thuis, in het café, werd er regelmatig over politiek gepraat en er kwamen ook veel politici over de vloer. In het begin onbewust, maar naarmate ik ouder werd, luisterde ik mee en groeide de interesse gaandeweg. Een hele wereld ging eigenlijk langzaam aan open. Je kan dus niet zeggen dat in 2012 ik in een impulsieve bui besliste om op een lijst te staan.”

WIE IS TINA LEDAINE?

Tina Ledaine (42) woont samen met haar vriendin Isabelle Demyttenaere in de Torhoutbaan in Ichtegem. Daarmee woont ze op een steenworp afstand van haar thuisbasis café ‘t Handelshuis – beter bekend als café Bij Nellie – waar haar moeder nog steeds het café uitbaat. Ze is de plusmama van Seppe (8) en Mare (6).

Tina werkt als kinesist in een woonzorgcentrum De Zilverberg in Roeselare en na de uren in bijberoep. Ze was voor het eerst verkiesbaar in 2012, toen op de 21ste plaats, en veroverde meteen een zitje in de gemeenteraad. In oktober 2018 haalde ze 1.003 voorkeurstemmen.

Je haalde in de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 1.003 voorkeurstemmen, een pak meer dan in 2012 (799). Hoe verklaar je dat succes?

Tina Ledaine: “Wat het aantal voorkeurstemmen betreft, blijft het altijd koffiedik kijken. Je kan op voorhand dan wel campagne voeren, en we hebben een goede campagne met een sterk team achter de rug, maar het stemgedrag van de mensen kan je niet altijd voorspellen. Laat staan beïnvloeden. Door onze goede campagne is onze partij in zijn geheel vooruit gegaan. We haalden een zetel meer en automatisch profiteer je dan als kandidaat mee. Dat zal zeker een rol hebben gespeeld. Ik stond dit keer ook op een andere plaats op de lijst, als tweede na Lieven Cobbaert. De vorige keer, in 2012, stond ik pas voor het eerst op de lijst en dat op de 21ste plaats. Intussen zal ik wel wat meer naambekendheid gekregen hebben. Toch ben je in de oppositie minder zichtbaar, maar ik ben graag onder de mensen en ga altijd veel naar evenementen. Dat is voor mij ook een factor die meespeelt. Ten slotte moet ik ook mijn twee persoonlijke campagneleiders bedanken: mijn vader Gilbert, die mijn campagneleider op de baan was, en mijn moeder Nelly thuis aan de toog van haar café. Ik ben hen daar heel dankbaar voor. Ze hebben me altijd gesteund.”

Je krijgt een pak zware bevoegdheden voorgeschoteld. Sport en jeugd lijken je op het lijf geschreven, maar zijn ruimtelijke ordening en woningbouw dat ook? En er zijn veel belangrijke dossiers te behandelen, zoals onder meer de Bruwiersite en de markt van Ichtegem…

“De bevoegdheden gelinkt aan het woonbeleid interesseren me sowieso. En ik ben iemand die me altijd goed zal voorbereiden. Ik ga mijn tijd nemen om elk dossier goed te bestuderen en alle mogelijkheden grondig te bekijken. Dat ik veel zal moeten leren, is evident. Ik zal natuurlijk ook de samenwerking zoeken met mensen met kennis van zaken. In de eerste plaats natuurlijk het gemeentepersoneel. Het is wel zo dat een schepenambt veel van je eist. Ik heb nu wel recht op zes dagen politiek verlof per maand op mijn werk en dat zorgt toch voor een beetje ademruimte. Mijn activiteiten als kinesist in bijberoep zal ik moeten herschikken.”

Ook begraafplaatsen valt onder je bevoegdheid. Een boemerang die je terugkrijgt nadat je in de gemeenteraad van juli 2018 kritiek had op schepen Rik Dewanckele over de kostprijs van het verwijderen van overtollige grond op de begraafplaats in Ichtegem?

“Ik heb tijdens een gemeenteraad eens gevraagd aan toenmalig schepen Rik Dewanckele of hij geen goedkopere oplossing wist om de grond weg te voeren van de begraafplaats tijdens de werken daar. Dewanckele zal de recente Ichtegemse politieke geschiedenis ingaan als de schepen die eens overtollige grond naar zijn eigendommen liet voeren door gemeentepersoneel… Ik speelde toen mijn rol als lid van de oppositie en kon het niet laten om hem daar nog eens aan te herinneren, maar ik betwijfel dat ik die bevoegdheid gekregen heb door mijn interventie van vorig jaar.”

(RI)

Tina Ledaine legde voor het eerst de eed af als schepen.
Tina Ledaine legde voor het eerst de eed af als schepen.© foto Coghe

TEAMGEEST UIT HET VOETBAL EN BOUGER-BOUGER

“Ik was 11 jaar lang de kinesist van KM Torhout en miste geen enkele wedstrijd. Nu heb ik daar geen tijd meer voor, maar uit die periode heb ik geleerd wat teamgeest en teamwerk betekenen. Op dat vlak was het een leerrijke periode. Nu ben ik nog de voorzitter van FC De Engel, een typisch vriendenploegje uit het liefhebbersvoetbal. Als kind ging ik als trouwe supporter altijd en overal mee op verplaatsing. Vroeger was het bij mijn ouders altijd enorm druk met wedstrijden op zaterdag en zondag, maar het liefhebbersvoetbal heeft veel van zijn pluimen verloren en ploegen hebben moeite om spelers te vinden. Vroeger reisde ik niet, maar met Isabelle en de kinderen doen we dat nu af en toe. Isabelle zorgt ervoor dat ik niet alleen maar werk. Het liefst ben ik onder de mensen, dat is mijn ding. Ik ben ook medeorganisator van Bouger-Bouger, het festivalletje op het pleintje van mijn vader. Dit jaar staan we voor de vierde editie. Vorig jaar konden we toch 450 mensen verwelkomen. Het kwam er als antwoord op kritiek dat er nooit iets te doen is. In het begin was het veel werk, maar nu zijn we goed gerodeerd en valt het beter mee.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier