HEUVELLAND grijpt wéér naast een zetel : “Maar we blijven erin geloven”

Geert Vandewynckel : “Het idealisme blijft.” © Eric Flamand
Jos Remaut

Het heeft opnieuw niet mogen zijn voor de mini-lijst HEUVELLAND : 5,4 % van de stemmen was niet genoeg voor een zetel. Lijsttrekker Geert Vandewynckel is ontgoocheld, maar relativeert.

“Ja, ik weet het : ons resultaat is nog minder dan in 2018, toen we met 6,5 % nipt tekort bolden”, weet Geert. “Maat het is wat het is, en ik weet zeker dat de afschaffing van de opkomstplicht in ons nadeel heeft gespeeld. In onze campagnegesprekken voelden we behoorlijk wat sympathie van jongeren, maar hen overtuigen om ook effectief te gaan stemmen, dat was iets anders. Heel spijtig voor onze jonge gemotiveerde kandidaten. En dat jongeren massaal weggebleven zijn van deze verkiezingen, stemt me zorgelijk. Ook mensen die voor een underdog stemmen omdat ze het anders toch niet weten, waren er nu minder. De opkomst was overigens het laagst in de zone Wijtschate-Wulvergem, en laat dat nu net ons gebied zijn…”

Maar ook de deelname van het Vlaams Belang heeft zijn lijst volgens Geert parten gespeeld. “Zij scoren goed bij de landbouwers, een publiek waar wij ook op mikken. En tot slot : we waren maar met zijn zevenen hé, we zijn eigenlijk te laat in gang geschoten. Maar als ik zie dat wij met ons zevenen half zoveel stemmen kunnen halen als de N-VA met een volle lijst, dan zeg : toch zo slecht niet !”

Niettemin kopen Geert en zijn ploeg daar niet zoveel mee :wegen op het beleid de komende zes jaar zit er dus weer niet in. “Maar het idealisme blijft, wees daar maar zeker van”, knipoogt Geert. “We laten het nu eerst wat rusten, maar daarna beginnen we rustig te werken naar 2030 toe. En meer dan ooit ben ik ervan overtuigd dat we misschien nog wel meer moeten kijken in de richting van samenwerking als we echt iets willen bereiken.”

HEUVELLAND haalde 237 stemmen, Geert zelf haalde 112 voorkeurstemmen. Jongerenkandidaat Gil Molly haalde er 91.

Lees meer over: