Groen pleit voor facelift Marie-Joséplein in Oostende

Groen is niet te spreken over het Marie-Joséplein. foto: V.l.n.r. provincieraadslid Herman Lodewyckx, secretaris Kenneth Vandenbroele en gemeenteraadslid Sofie Cloet. © ML
Redactie KW

Het Marie-Joséplein is aan een herwaardering toe. Het tramhuisje staat er erg verkommerd bij en het plantsoen met borstbeeld van Nobelprijswinnaar Auguste Beernaert en het hekken verwordt meer en meer tot een hondentoilet, vindt Groen.

“Tien jaar na de restauratie van het tramwachthuisje is van de grandeur van weleer nog maar weinig te merken. De ‘Place’ geeft een verwaarloosde indruk en werkt niet meer als plein, maar louter als busstation, tramhalte en fietsenparking”, vindt gemeenteraadslid Sofie Cloet. Kersvers Groen-secretaris Kenneth Vandenbroele: “Het Marie-Joséplein is als bovenlokale tram- en bushalte een beeldbepalende plek. Oostendenaars, pendelaars en toeristen komen er toe of zetten er hun fiets om het openbaar vervoer te nemen. Het kan niet zijn dat men hier begroet wordt aan een tramhalte met stukgeslagen ruiten en een indringende urinegeur.”

De grandeur van het plein wil Groen opwaarderen via een hogere boordsteen rond het plantsoen zodat dit een podiumfunctie krijgt en hondenbaasjes hun honden ergens anders dienen uit te laten. Meteen kan de boordsteen ook als zitbank dienen als geïmproviseerde tribune voor straattheater en -muzikanten. “En waarom de lantaarns niet opnieuw laten branden en een laagje bladgoud op het hekken zou ook niet misstaan”, vindt Sofie Cloet.

De twee Groenen benadrukken dat er een globale aanpak nodig is om het Marie-Joséplein te herwaarderen: plantsoen, tramhuisje en fietsstalling.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier