Groen Oostende protesteert tegen sluiting containerpark

Kristof Cornelis van Groen, initiatiefnemer van de petitie Marc Casier en Groen-fractieleider Wouter De Vriendt voeren een petitie voor het behoud van het containerpark aan de Nieuwpoortsesteenweg. Onder meer aan de ingang van het containerpark zelf vragen ze mensen om de petitie te tekenen. © HH
Redactie KW

Groen voert actie tegen het verdwijnen van het containerpark aan de Nieuwpoortsesteenweg. De partij stelt enkele alternatieve locaties voor.

Oostende heeft op dit moment drie containerparken: een op de Opex, het IVOO-containerpark aan de Klokhofstraat in Zandvoorde en het containerpark aan de Nieuwpoortsesteenweg, vlakbij de Vercamerschool. Dat containerpark wordt opgeofferd voor de bouw van het nieuwe zwembad op de site-Vercamerschool. “Een netto-verlies aan dienstverlening voor de Oostendenaar”, vindt Groen-fractieleider Wouter De Vriendt. “Aan de ene kant wordt iedereen gevraagd te sorteren en te recycleren, aan de andere kant sluit het stadsbestuur een containerpark.”

“Veel centrumsteden hebben meer dan twee containerparken en zo hoort het ook. Twee containerparken aan de rand van de stad is absoluut onvoldoende. Het risico op sluikstorten neemt ook toe. Het stadsbestuur moet zijn beslissing herzien en op zoek gaan naar een nieuwe plek”, aldus Groen, dat ook enkele alternatieve locaties voorstelt, die volgens hen het onderzoeken waard zijn: de terreinen van de luchthaven – daar is plaats genoeg, maar er is wel overleg nodig met het Vlaams Gewest, de site van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) van het Vlaams Gewest aan de andere kant van de Duinkerkseweg en de grond naast de geplande sterrenwacht, op voorwaarde dat het natuurgebied en de poldergraslanden daar niet in de verdrukking komen.

Mariakerkenaar Marc Casier voert al een petitie tegen het verdwijnen van het containerpark. Groen ondersteunt die en helpt met het verspreiden ervan en het ophalen van handtekeningen. Momenteel werd de petitie al door 1.700 mensen ondertekend. Initiatiefnemer Marc Casier wil tegen eind september 3.000 handtekeningen binnenhalen.

“Niet tegen”

“Als er een mogelijkheid is om een nieuw containerpark te realiseren op Mariakerke, zijn we daar niet tegen. Maar er moet voldoende ruimte zijn, meer dan nu het geval is in de Nieuwpoortsesteenweg”, reageert burgemeester Johan Vande Lanotte. “In de luchthavenzone kan je niet zomaar een containerpark openen en aan de Duinkerkseweg zouden zich problemen stellen met de verkeersveiligheid. Het is een doorgangsweg waar snel gereden wordt. Dat speelt ook voor de site van AWV. Nabij de sterrenwacht doorkruis je het opzet van het Groen Lint. Ik denk dat het daar parkgebied is.”

“We hebben gevraagd aan de diensten om alle mogelijke locaties te onderzoeken“, vervolgt de burgemeester. “Maar als we geen geschikte plaats vinden, zullen we iedereen naar de Klokhofstraat moeten verwijzen, waar een heel nieuw containerpark komt. Voor wie met de wagen komt, is dat misschien enkele minuten verder rijden, maar dat is geen groot probleem. Mensen die te voet of met de fiets komen, brengen vooral groenafval naar het containerpark. Daarvoor willen we vanaf het voorjaar van volgend jaar een twaalftal ophaalpunten voorzien, verspreid over de stad, waar elke zaterdag het groenafval wordt opgehaald. Er komen er ook twee in Mariakerke en twee in Raversijde. Veel mensen zullen hun groenafval dan veel dichter kwijt kunnen dan nu.”

Interpellaties

Volgens Groen is de Duinkerkseweg wel een goede optie omdat de weg heel breed is en er plaats is voor een sorteerstrook en uitwijkmogelijkheden. Groen en N-VA interpelleren over de kwestie op de gemeenteraad van maandag 29 augustus. CD&V van zijn kant pleit voor een rondreizend containerpark voor het meest gebruikelijke huishoudelijke en chemische afval, dat volgens een vaste dienstregeling en gedurende enkele uren afwisselend opgesteld kan worden op diverse pleinen, verspreid over de stad.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier