Gouverneur Carl Decaluwé schaart zich achter genomen maatregelen: “Geen extra ingrepen op West-Vlaams niveau nodig”

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé. © BELGA
Philippe Verhaest

Gouverneur Carl Decaluwé kan zich vinden in de beslissingen van de federale overheid. “Vooral de brede mondmaskerplicht en uitbreiding van het Covid Safe Ticket is een goeie zaak”, vindt hij.

Deze week nog had Carl Decaluwé aangekondigd zelf extra maatregelen te nemen, mocht de beslissing van het overlegcomité te licht uitgevallen zijn. West-Vlaanderen is momenteel immers de zwaarst getroffen provincie door covid-19. “Maar ik kan me meer dan vinden in wat beslist is”, zegt hij. “Ik had uiteraard liever gehad dat dit allemaal niet meer nodig was, want dat zou betekenen dat we niet langer in een crisissituatie zouden verkeren.”

Voldoende groot draagvlak

Vooral de brede mondmaskerplicht en de uitbreiding van het Covid Safe Ticket is een goeie zaak, stelt de gouverneur. “Morgen heb ik nog een burgemeestersoverleg, maar zoals het er nu naar uit ziet, zullen ook grotere evenementen gewoon kunnen plaatsvinden. Een uitje naar een kerstmarkt of Wintergloed in Brugge, het zal mogelijk zijn. Ook voetbalwedstrijden vallen onder het nieuwe protocol en clubs kunnen de capaciteit van hun stadions volledig blijven benutten.”

Volgens de gouverneur is er een voldoende groot draagvlak gecreëerd om de winter door te komen. “Dit is een goed kader. Als we nu massaal de regels volgen, zullen we hier uit raken. Daar ben ik van overtuigd.”

Crisiscel

Deze morgen 18 november wikte en woog de provinciale crisiscel olv gouverneur Decaluwé de federale coronamaatregelen van het overlegcomité van 17 november. Deze gaan in de richting van hetgeen de gouverneur vooropstelde waardoor de crisiscel besliste om geen bijkomende provinciale maatregelen te nemen. De gouverneur doet meer dan een warme oproep aan alle West-Vlamingen om de maatregelen strikt op te volgen want de coronasituatie is urgent. In het burgemeestersoverleg dat volgde, heeft de gouverneur er bij de West-Vlaamse burgemeesters op aangedrongen om mee te sensibiliseren bij inwoners, horeca-uitbaters, ondernemers… om de maatregelen strikt toe te passen. Enkel zo kunnen we samen de winter doorkomen, kan het virus terug ingedijkt worden en vrijwaren we de eerstelijnszorg en de situatie in de West-Vlaamse ziekenhuizen.

De strengere federale coronamaatregelen zijn terug beslist op papier. Het komt er nu op aan om deze in de werkelijkheid strikt toe te passen en hierop verdere controle uit te oefenen

De coronasituatie in de provincie West-Vlaanderen is urgent. De gouverneur roept dan ook alle West-Vlaamse inwoners en bezoekers op om de maatregelen strikt te volgen. Hij dringt verder aan op de medewerking van de West-Vlaamse ondernemers om telewerk toe te passen waar mogelijk en de werkplek blijvend coronaproof in te richten. Hij roept horeca-uitbaters, organisatoren van evenementen… op om mee hun verantwoordelijkheid te nemen in de bestrijding van het virus en de gevraagde controles uit te voeren. Bij de burgemeesters heeft hij ook aangedrongen om evenementen senso stricto te laten doorgaan met de nodige waakzaamheid. Hij vraagt hen ook om mee in te zetten op het sensibiliseren van burgers, ondernemers, organisatoren, horeca-uitbaters… Dit uit respect voor zorgpersoneel en veiligheidsdiensten waar ook verhoogde uitval is.

Enkele West-Vlaamse cijfers om de sense of urgence aan te tonen

Onze provincie zit in alarmniveau 5.

De besmettingsgraad is in onze provincie slechter dan nationaal. We zien over 14 dagen dat er meer dan 1600 West-Vlamingen per 100.000 inwoners besmet geraakten. We zien deze toename bij alle leeftijdsgroepen. Dit is beduidend hoger dan tijdens de tweede golf.

De druk op de ziekenhuizen is bijzonder hoog. Vooral op de ‘gewone’ bedden (niet-intensieve zorg). Als gevolg van de vaccinaties, is er een minder hoge druk op de intensieve zorgen. Maar ook daar is 30 procent van de bedden in de West-Vlaamse ziekenhuizen bezet. Bovendien zorgt de personeelsuitval (15 procent in West-Vlaanderen) ook voor een verminderde bedcapaciteit zowel in intensieve zorgen maar vooral daarbuiten. De ziekenhuizen moeten vanaf 19 november 50 procent van de erkende bedden op intensieve zorgen voorbehouden voor covidpatiënten (fase 1B). Dit heeft sowieso tot gevolg dat de reguliere dringende zorg uitgesteld moet worden. Ziekenhuizen worden hierdoor helaas verplicht gedwongen om ethische keuzes te maken.

Het reproductiegetal is nog steeds hoger dan 1, wat betekent dat de besmettingen nog steeds toenemen.

Het aantal clusters op werkplaatsen en in zorginstellingen neemt toe. De uitbraken in woonzorginstellingen nemen dan weer licht af, dit wellicht als gevolg van de derde prik.

Meer dan 15 West-Vlamingen op 100 testten positief.

De maatregelen gaan in op 20 november 2021 en gelden tot 28 januari 2022.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier