Gemeenteraadszitting in Oostende in het teken van mogelijke privatisering stadsdiensten

Redactie KW

Op de Oostendse gemeenteraad – traditioneel een marathonzitting – wordt momenteel het meerjarenplan besproken. De vakbonden en personeelsleden van de catering, gezins- en thuiszorg waren de hele ochtend aanwezig om te wachten op nieuws over de mogelijke privatisering van hun diensten. Die discussie nam al heel wat tijd in beslag. “Ik voel mij een beetje mismeesterd als burgemeester”, zei Bart Tommelein.

De gemeenteraad startte woelig met de aanwezigheid van een honderdtal leden van de vakbond en personeelsleden van de catering, gezins- en thuiszorg. Jeroen Soete (SP.A-Stadsmakers) vroeg om de bespreking van de privatisering van deze diensten naar voor te schuiven. Gemeenteraadsvoorzitter Wouter De Vriendt (Groen) liet weten hier geen gevolg aan te geven.

De personeelsleden bleven wachten op een toelichting van de burgemeester. Volgens het reglement mag het publiek in de raadszaal de ‘orde niet verstoren’. Dat betekent dus ook geen applaus of gejoel. Na een paar waarschuwingen werd de zitting even geschorst.

Oppositiepartij SP.A-Stadsmakers mocht zijn visie op het meerjarenplan geven: “Dit is een platte privatisering”, zei Nancy Bourgoignie, die even fractieleider John Crombez verving. “Er worden cijfers uitgevonden en er is een totaal gebrek aan respect voor het personeel.” Het ging niet enkel over privatisering: “De echte lakens worden hier niet uitgedeeld door de liberalen, maar de N-VA. En Groen zit in de coalitie, maar wanneer gaan ze tot het beleid toetreden? De Oostendenaar is dupe van dit beleid. De belastingen stijgen dan ook met een gemiddelde van 90 euro extra voor elke Oostendenaar.” Ook Vlaams Belang en de coalitiepartners Groen, N-VA, Open VLD en CD&V gaven hun visie op het meerjarenplan.

Toen burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) zijn repliek gaf op de mogelijke privatisering, waren de meeste personeelsleden ondertussen al vertrokken. Hij startte zijn antwoord met het voorlezen van een artikel verschenen op 22 maart 2013 over de privatisering van verschillende stadsdiensten zoals de groendienst, toen nog uitgevoerd door het voormalige stadsbestuur met SP.A in de meerderheid. “Ik voel mij een beetje mismeesterd als burgemeester.”

“Als we de catering aanhouden zoals vandaag, dan kost dat de stad jaarlijks 2 miljoen euro per jaar. Aan de andere kant kost een externe partner ons – volgens een raming – 900.000 euro. Trouwens, ik hoor om de haverklap het woord privatiseren, maar ik heb dat nergens gebruikt. Dit is het verhaal van een bepaalde oppositie en vakbonden die dat woord in de mond blijven nemen. In Gent wordt een stuk van de diensten ook uitbesteed. En hier is dat een schande.”

Na de middagpauze ging de zitting verder; maar die werd kort onderbroken door een brandalarm. De raadsleden en het aanwezige publiek moesten even naar buiten maar snel bleek dat er niets aan de hand was. Nadat de rust was teruggekeerd, mocht het stadsbestuur andere brandjes blussen: de discussie over de privatisering ging verder.

Gemeenteraadszitting in Oostende in het teken van mogelijke privatisering stadsdiensten

Nu ging het voornamelijk over de cijfers. Jeroen Soete (SP.A-Stadsmakers) kwam meermaals tussen: hij had het over de twee miljoen euro waar de burgemeester over sprak. Tommelein gaf nog extra cijfermateriaal: “Binnen het lokaal bestuur worden binnen de cateringactiviteiten voor 8,9 miljoen euro kosten geschrapt. Daarnaast zal de keuken 6 miljoen euro minder omzet realiseren door het wegvallen van facturaties aan ziekenhuis, WZC en ontmoetingscentra. Dit op zich zou een besparing betekenen van 2,9 miljoen euro. Daartegenover staat dat er voor 900.000 euro maaltijden zullen moeten aangekocht worden bij een toekomstige partner. Hierdoor is de besparing voor de stad uiteindelijk 2 miljoen euro.” Als het gaat over de thuiszorg, zal de stad volgens de burgemeester 1 miljoen euro besparen.

Volgens de SP.A bedraagt het verlies helemaal geen 2 miljoen euro, maar 109.000 euro per jaar. Er heerst dus nog veel onduidelijkheid over de cijfers.

Als de punten niet afgewerkt zijn vanavond om 21 uur, komt de gemeenteraad morgen weer samen. Voorlopig ziet het ernaar uit dat dat het geval zal zijn.

(GL – Foto’s GL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier