De restauratie van het Thermae Palace Hotel wordt in oktober ongetwijfeld een van dé verkiezingsthema’s in Oostende. Nu ook de huidige coalitiepartners zich tegen een nieuwbouwproject op de site hebben uitgesproken, is het duidelijk dat geen enkele politieke partij hiervoor openstaat. Maar de vraag stelt zich wat er dan wel moet gebeuren om de historische parel op de zeedijk terug in eer te herstellen? Elke partij heeft daar een andere visie op.
Van wat eind 2023 nog voorgesteld werd als een robuust reddingsplan blijft er nog maar weinig overeind. Over een vooropgestelde verhuis van Mu.ZEE is nog altijd geen duidelijkheid en de geplande nieuwbouw op de parking van Thermae Palace Hotel wordt ondertussen – onder druk van de publieke opinie – door alle partijen waaronder huidige coalitiepartners Trots op Oostende en N-VA van tafel geveegd. Al decennialang bijt de politiek zijn tanden stuk op het belangrijke dossier. Het grootste probleem is de kostprijs van de restauratie en de invulling van het gebouw. Iedereen zegt ondertussen duidelijk wat ze niét willen op de site, maar wat moet er dan wel gebeuren om de restauratie mogelijk te maken?
Bart Tommelein (Trots op Oostende): “Vlaanderen moet met centen over de brug komen”
Trots op Oostende pleit ervoor om de huidige samenwerking, die al ondertekend werd, uit te voeren. Maar in plaats van de middelen te halen uit een nieuwbouwproject vragen ze aan Vlaanderen om met extra middelen over de brug te komen en het gat van zo’n 30 miljoen euro dicht te rijden. “Stad Oostende vormde een consortium met Participatie Maatschappij Vlaanderen, het investeringsvehikel van de Vlaamse regering, en de huidige huurder, de nv Restotel van de familie Vanmoerkerke, met één doel voor ogen: Thermae Palace redden. Dankzij deze samenwerking is er geen buitenlandse investeerder nodig en blijft het historische gebouw in Vlaamse handen. Het reddingsplan bestaat uit een hotel met 90 tot 125 kamers, een wellnessgedeelte zoals het er vroeger ooit was, en de verhuis van Mu.ZEE, zodat er opnieuw een belangrijke publieke functie is. Zo krijgt Thermae Palace, dat vandaag 70 procent leegstaat, een volledige invulling, want zowat de helft van de oppervlakte zou naar het museum gaan”, zegt Tommelein.
“Als Vlaanderen 30 miljoen euro vrijmaakt, redden we Thermae Palace. Het dossier kan dan in een stroomversnelling komen.” Trots op Oostende heeft momenteel geen plan B indien Vlaanderen niet op de vraag ingaat. “Het alternatief was om appartementen te bouwen, maar daar is geen draagvlak voor, dus is dat geen optie voor ons. Er kunnen miljoenen besteed worden aan projecten in Antwerpen. Het Thermae Palace Hotel is een uithangbord aan de kust, het is nu aan de Vlaamse overheid om maar eens over de brug te komen.”
Charlotte Verkeyn (N-VA): “Oostende moet zelf op zoek naar externe middelen”
N-VA is het daar duidelijk niet mee eens. Volgens N-VA lijsttrekker Charlotte Verkeyn moet Oostende het probleem zelf oplossen. “Op de parking naast het complex dient een mogelijk residentieel programma vermeden te worden. Dat sommige partijen de hete aardappel proberen door te schuiven naar Vlaanderen is echter alles behalve, nu het wel degelijk de Stad zelf is die zich van bij de start ertoe verbonden heeft de verplichting op zich te nemen om te gaan zoeken naar extra geld”, zegt Verkeyn.
Voor N-VA is het een optie om de basis van de huidige overeenkomst te herbekijken met de betrokken partijen. “Jarenlange procedures voeren, dat is voor ons ook geen optie. Dat is wel wat er gebeurt als je met straffe standpunten komt. We moeten vermijden dat het dossier weer stilvalt. Als externe middelen er niet komen, moeten we rond tafel zitten en kijken wat de basis is en van daaruit verder gaan. Dat is ook zo voorzien in de overeenkomst. Wij kunnen alvast bevestigen dat momenteel achter de schermen en in alle rust intern bekeken wordt welke externe publieke kanalen nog aangeboord kunnen worden.”
John Crombez (Vooruit): “Pak eerst de gaanderijen aan”
“In maart hebben we al gezegd dat er geen gebouwen mogen bijkomen op de site. We hebben voorgesteld om een extra bijdrage te vragen aan Vlaanderen en we willen geen verhuis van Mu.Zee. Het masterplan is nooit werkbaar geweest”, vertelt John Crombez. Wat er dan wel moet gebeuren? “We willen dat met de middelen van Vlaanderen de Koninklijke Gaanderijen eerst worden aangepakt en dan moet er een plan uitgewerkt worden voor Thermae Palace Hotel en de volledige ‘Royal Parc’-site. Wat het nu moeilijk maakt, is dat de meerderheid zegt dat de contracten getekend zijn. Maar wat houdt dat in? Wij kunnen niet zeggen wat de mogelijkheden zijn als we niet weten in welke soep de meerderheid zit. Er moet alvast een heronderhandeling komen over de ontwikkeling van de site.”
Waar moet het geld dan wel vandaan komen? “Eerst en vooral moeten we weten of het bedrag dat nu vooropgesteld wordt voor de restauratie werkelijk nodig is. Tweede vraag is: hoeveel zou Vlaanderen extra ondersteunen? Ik vind niet dat stad Oostende moet bijbetalen. PMV(Participatiemaatschappij Vlaanderen, red.) kan met leningen werken die terugbetaald worden met de opbrengst van de exploitatie. Dit systeem wordt ook toegepast bij de renovatiewerken in het Kursaal, waarom kan dat niet met het hotel? De laatste optie is dat je kan kijken met een ruil van gronden iets te ontwikkelen, maar dit is een ultieme optie.”
Tom Lamont (Vlaams Belang): “Huidige uitbater moet verantwoordelijkheid nemen”
“In de overeenkomst met de uitbater van het hotel, de nv Restotel, staat dat zij moeten instaan voor alle herstellingen. In de afgelopen jaren is er gekozen om geen druk te zetten op de firma. Dat is wel een belangrijk onderdeel. De uitbater heeft verzaakt om te investeren. In onze visie moeten zij aansprakelijk gesteld worden. Tommelein zegt dat ze nu 36 miljoen euro zullen investeren, maar in ruil worden ze mede-eigenaar. Dat zou willen zeggen dat ze nu beloond worden in de vorm van aandelen om de voorbije jaren hun taak niet uit te voeren”, aldus Lamont. Wat stelt de partij dan wel voor? “Wij vinden dat we nv Restotel aansprakelijk moeten stellen. Ik besef dat dit juridische procedures met zich zal meebrengen, maar dat moest eigenlijk al veel langer gebeurd zijn. Ik ben geen voorstander om de kostprijs zomaar door te schuiven naar de belastingbetaler, of dat nu de Oostendse of de Vlaamse belastingbetaler is … terwijl de vennootschap zijn verantwoordelijkheid ontloopt. Dat schept een gevaarlijk precedent.”
De partij is niet tegen een verhuis van Mu.ZEE. “Maar dat wordt nu gepusht terwijl er eigenlijk weinig informatie over beschikbaar is om die beslissing te nemen. Er is geen dossier en geen concrete invulling. Alles wordt nu in een stroomversnelling gestoken om tot een beslissing te komen, terwijl er de voorbije jaren amper werk gestoken is in de uitwerking. Ik zetel in de Raad van bestuur van Mu.ZEE en wij hebben nog geen dossier ontvangen over wat die verhuis zou moeten inhouden. Die verhuis staat dus zeker nog niet vast, terwijl het wel een groot deel van de invulling van het project is, zoals Trots op Oostende het nu voorstelt.”
Yves Miroir (De O mens): “Uitbater Restotel is verantwoordelijk”
“Het Thermae Palace Hotel is eigendom van de stad. Er is ook een overeenkomst met uitbater Restotel nv, die moet instaan voor de huurdersherstellingen, maar ook voor het groot eigenaarsonderhoud. Ze zijn enkele jaren terug begonnen met het vernieuwen van de
kamers, maar uiteindelijk hebben ze verzaakt aan de restauratie van het gebouw zelf. Als beloning dat dit 30 jaar niet gebeurd is, worden ze nu beloond met aandelen”, zegt Yves Miroir. “Volgens ons moet Restotel echter niet beloond worden, maar buitengezet worden. Er moet een procedure komen tot ontbinding van de overeenkomst wegens het niet nakomen van hun verplichtingen met een schadevergoeding van 64 miljoen. Dat is het bedrag dat voorzien is voor de restauratie. Als je een restauratie doet, dan betaalt het Vlaams gewest in principe 60 tot 80 procent van het bedrag. Dan schiet er nog 20 miljoen euro over en dat zou kunnen betaald worden door de provincie en de stad. Dat bedrag is dus nog een peulschil voor de stad als je vergelijkt met de schuld die opgebouwd werd in Oostende. Dat bedrag zou ook niet in één keer moeten worden opgehoest.”
Volgens Yves Miroir is het ook van groot belang dat er al begonnen wordt met de restauratie. “Dat kan met de subsidies die al toegezegd zijn door Vlaanderen. Ik stel voor dat we beginnen aan de oostelijke rotonde van de gaanderijen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier