Expo over socialisme in Oostendse Galerie Studio

Een 1 meiviering uit de oude doos van Els Verhaeghe met onder andere Franky De Block, Johan Vande Lanotte en Elio Di Rupo. © Repro ML
Redactie KW

In Galerie Studio in Oostende loopt tot 22 mei een fototentoonstelling over twee belangrijke socialistische verschijnslen in de stad: de 1 meivieringen en de Rode Vloot.

Uit het eigen fotoarchief van uitbaters Jean Jacques Soenen en Els Verhaeghe zijn er de beelden van de 1 meioptochten van de voorbije 30 jaar. Memorabel beeldmateriaal om er kopstukken als Johan Vande Lanotte, Elio Di Rupo en Franky De Block in een veel jongere uitvoering te zien defileren.

Van het AMSAB uit Gent komen de uitvergrote zwart-witfoto’s van de Rode Vloot. Officieel heette die de Oostendsche Reederij N.V., opgericht door de Gentse voorman Eduard Anseele met de bedoeling het lot van de Oostendse vissers te verbeteren. De Rode Vloot kocht een aantal tweedehandsstoomvaartuigen aan die de namen kregen van socialistische leiders. De bloeiperiode van deze rederij liep ten einde omdat de switch naar de motorschepen te laat kwam en de Tweede Wereloorlog uitbrak.

De galerie aan het Prins Boudewijnplein is gratis toegankelijk van donderdag- tot zondag van 14 tot 18 uur. www.galeriestudio.be

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier