EU-visserijministers verzamelen in Brugge over toekomst van visserij- en aquacultuur

Vlaams minister voor Visserij Hilde Crevits oefent zich alvast in het pellen van garnalen, voor de Europese visserijtop.
Stefan Vankerkhoven

Op 24 en 25 maart verzamelen de EU-visserijministers in Brugge en Zeebrugge voor een informele gedachtewisseling over de toekomst van de visserij- en aquacultuursector.

Hilde Crevits, Vlaams minister van Visserij, nodigt haar Europese visserijcollega’s op 24 en 25 maart uit voor een informele Raad visserij in Brugge en Zeebrugge. Daar kunnen ze van gedachten wisselen over de toekomst van de EU visserij- en aquacultuursector.

“Beide sectoren staan voor vele uitdagingen, waardoor het belangrijk is om te kijken welke concrete acties op Europees niveau nodig zijn”, stelt Hilde Crevits. Zo willen de Europese visserijministers ook de koers uitzetten voor de volgende politieke cyclus, na de Europese verkiezingen in juni 2024.

Rode draad

Het motto van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie is ‘beschermen, versterken en vooruitzien’. Dit is ook de rode draad tijdens deze informele Raad. Zowel de visserij- als de aquacultuursector staan immers onder grote druk.

Daarom last minister Hilde Crevits een reflectiemoment in over de uitdagingen en kansen: “Deze informele Raad visserij biedt een unieke kans aan ministers om kritisch te reflecteren over het beleid, ideeën uit te wisselen die de sector ondersteunen in het aanpakken van uitdagingen en samen te kijken welke Europese acties op korte termijn nodig zijn om een duurzame toekomst te garanderen voor deze sectoren. Hierin krijgen onderzoek en innovatie een belangrijke rol toebedeeld.”

Uitdagingen

Eerst en vooral wil Hilde Crevits, samen met haar EU-visserijcollega’s, kijken hoe ze de Europese visserij- en aquacultuursector beter kunnen beschermen tegen externe uitdagingen, zoals klimaatverandering, de hiermee gepaarde nood aan energietransitie en de veranderende geopolitieke context.

“Beide sectoren kenden de afgelopen jaren immers verschillende crisissen, zoals omgaan met de impact van de Brexit op de toegang tot Britse wateren, Covid-19 en hoge brandstofprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.”

“Daarnaast zien we interne hindernissen waarvoor we een goed evenwicht moeten vinden zoals toenemende concurrentie bij marien ruimtelijke planning en een strengere Europese milieu- en visserijwetgeving. Ook de toenemende administratieve lasten zijn een uitdaging”, aldus de minister.

Innovatie

Hilde Crevits onderstreept de noodzaak van het versterken van de aantrekkelijkheid van de visserij- en aquacultuursectoren in al hun diversiteit: “Dit omvat het bevorderen van innovatie en onderzoek, het ondersteunen van jonge ondernemers door hen een sociaaleconomisch perspectief te bieden en een eerlijk en duurzaam inkomen te waarborgen.

“Dit moet gebeuren met respect voor de veiligheids- en arbeidsomstandigheden voor alle stakeholders binnen de sector”, vervolgt de Vlaamse minister voor Visserij. “De veelheid aan technieken, vloten, aquatische soorten en lokale tradities vormen juist een sterkte binnen de Europese Unie. We moeten die dan ook bewaren om te voldoen aan de vraag naar gezonde mariene producten van de Europese consument. De EU is immers nu al voor meer dan 70 procent afhankelijk van import van visserij- en aquacultuurproducten.”

Acties

Om de visserij- en aquacultuursectoren te ondersteunen en te begeleiden bij de vele uitdagingen, kijkt de visserijminister ook vooruit. Daarom zullen de EU-ministers zich buigen over concrete Europese acties op de korte termijn om zo de veerkracht van beide sectoren te versterken. De focus zal hierbij liggen op het belang van data en wetenschappelijke analyse als goede basis voor beleidskeuzes.

Symbolische locaties

De informele Raad Visserij op 24 en 25 maart 2024 vindt plaats in Brugge en Zeebrugge, twee historische en symbolische locaties die een rijke maritieme traditie belichamen. Deze setting biedt een inspirerende omgeving voor ministers om zich te buigen over de belangrijke kwesties die de toekomst van de Europese visserij- en aquacultuursector bepalen.

De informele Raad zal, naast de ministers en hun delegaties, ook worden bijgewoond door delegaties van de Europese Commissie, het Europees Parlement en het Raadssecretariaat. Ook stakeholders zoals vertegenwoordigers van de adviesraden, de Europese associatie voor de visserijproducentenorganisaties en de federatie van de Europese aquacultuurproducenten worden uitgenodigd om het debat te verrijken met hun inzichten.

Garnalen pellen

Voor de bijeenkomst op maandagochtend is er een culturele uitstap in Brugge op zondagnamiddag, waarbij een heuse garnaalpel-initiatie voor de ministers wordt voorzien. De ministers worden ook getrakteerd op een boottocht door de binnenstad van Brugge, met haar rijke maritieme geschiedenis.

Op maandagnamiddag krijgen de ministers in Zeebrugge de kans om het vernieuwde vaartuig Z.483 Jasmine te bezoeken, gevolgd door een bezoek aan een vaartuigsimulator in het maritieme opleidingscentrum van de VDAB. Met dit laatste wil de minister tonen hoe Vlaanderen de kandidaat-vissers opleidt tot echte professionals.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier