“Die man wil Houthulst terug in de tijd katapulteren”: burgemeester Jeroen Vandromme (CD&V) reageert ontsteld op interview Vlaams Belang-uitdager Jackie Vercamer

Houthulsts burgemeester Jeroen Vandromme (CD&V) over het explosieve interview van Vlaams Belang-lijsttrekker Jackie Vandromme met deze krant: “Zijn partij heeft constant de mond vol van onze mensen. Wel, wat wil hij doen voor zíjn mensen, de Houthulstenaren? Ik ben het nog niet te weten gekomen.” © Davy Coghe/Kurt Desplenter
Philippe Verhaest

“Vol verbazing en ontsteltenis. Zo heb ik het interview met Jackie Vercamer in jullie krant gelezen.” CD&V-burgemeester Jeroen Vandromme kan zich totaal niet vinden in de uitspraken van de lijsttrekker van de Houthulstse Vlaams Belang-lijst. “Wij staan voor een beleid waar elke mens telt. Dat is bij hen niet het geval.”

“Laat ik duidelijk zijn: wij hebben helemaal niks tegen wie op Vlaams Belang stemt en wie er op de lokale lijst staat. Maar wat de lijsttrekker in jullie krant beweert en zegt, is meer dan een brug te ver.”

Jeroen Vandromme, sinds 1 september 2023 voor CD&V burgemeester van Houthulst, viel tijdens het lezen van het interview van lokaal Vlaams Belang-kopstuk Jackie Vercamer van de ene verbazing in de andere.

Mensen uitsluiten

“De zaken die hij over ons OCMW poneert, kloppen totaal niet. Ook de passage over die zwarte man die onlangs in de Kerkstraat een mes trok, doet mijn wenkbrauwen fronsen. Ik ga vandaag effectief checken wat daar allemaal van aan is. En hij sleurt er ook nog eens bij dat ik homo ben en daar niets aan kan doen. Waar slaat dat op?”

“Voor mij is het duidelijker dan ooit: met deze man en zijn partij kunnen we gewoon niet samenwerken”

“Voor mij is het nóg duidelijker dan voorheen: met deze man – en zijn partij – kunnen we gewoon niet samenwerken. Wij staan voor een beleid waarin elke mens telt en we Houthulst willen laten groeien. Terwijl Jackie net mensen wil uitsluiten en onze gemeente terug in de tijd wil katapulteren.”

Anti-verhaal

Vandromme zegt vooral heimwee te voelen bij Jackie. “Maar de wereld verandert. Hij zou als burgemeester geen vreemdelingen meer toelaten, zegt hij. Die bevoegdheid héb je zelfs niet, maar goed. Hij zegt ook een hart te hebben voor de landbouwsector. Maar onze boeren hebben seizoenarbeiders nodig om het werk op het land en in de serres rond te krijgen. Waar komen die mensen vandaan, denkt hij?”

“Volgende week staat er een lijsttrekkersdebat gepland. Daar zal ik Jackie op de man af vragen wat voor hem een vreemdeling is”

Net volgende week staat er in Houthulst een lijsttrekkersdebat gepland. “Daar zal ik hem op de man af vragen wat een vreemdeling voor hem is.”

“Ik erger me ook aan het feit dat hij geen enkele oplossing voor de zogenaamde vele problemen in onze gemeente aanreikt. Jackie trekt resoluut de kaart van het anti-verhaal, stelt zich totaal niet constructief op. Zijn partij heeft constant de mond vol van onze mensen. Wel, wat wil hij doen voor zíjn mensen, de Houthulstenaren? Ik ben het nog niet te weten gekomen.”

Hoe dan ook beloven het nog spannende weken te worden richting verkiezingszondag 13 oktober. “Met CD&V staan wij voor een warm en inclusief Houthulst. Die positieve boodschap willen we blijven uitdragen. Aan polariserende meningen heeft niemand iets.”