CD&V wil ruime bevraging over toekomst oud gemeentehuis Wijtschate

Het oud gemeentehuis van Wijtschate : dit uitzicht blijft alvast behouden. © Eric Flamand Foto EF
Jos Remaut

Het oud gemeentehuis van Wijtschate staat al drie jaar leeg en er zijn plannen om het om te bouwen tot sociale woongelegenheden. CD&V is daar niet echt tegen, maar denkt dat er mogelijks betere bestemmingen zijn. “Alvorens er definitief beslist wordt, willen wij dan ook eerst een ruime bevraging van de bevolking”, stelde Nathan Duhayon tijdens de jongste gemeenteraad. Maar hij moest in het zand bijten, want volgens de burgemeester is er vooraf wel degelijk veel geraadpleegd en overlegd geweest, en is er ook geen tijd meer om nog langer te wachten.

“Eind april 2024 lazen we in de pers dat het gemeentebestuur het oud gemeentehuis in Wijtschate wenst te verkopen aan Ons Onderdak om er tien sociale woningen in onder te brengen’, begon Nathan Duhayon zijn interpellatie. “Het pand, dat eerder dienst deed als sociaal huis, is door zijn uniek karakter en ligging midden op het dorpsplein een beeldbepalend en belangrijk gebouw voor de dorpsidentiteit van Wijtschate. Nu de dorpskern opgefrist is, moet men goed overwegen of dit unieke pand wel zomaar verkocht kan worden. Het gebouw moet een invulling krijgen die een meerwaarde biedt voor het dorp en kernversterkend is. Ondanks het nobele doel van sociale woningen, kunnen wij ons niet van de indruk ontdoen dat een belangrijke stap wordt overgeslagen. We moeten ons immers eerst afvragen : waar heeft Wijtschate nood aan?”

Deze vraag kan volgens Duhayon enkel beantwoord worden door samen met de Wijtschatenaars een grondig inspraaktraject en dorpsonderzoek op te starten naar een functie voor dit beeldbepalend gebouw die de kern versterkt en aanleunt bij de noden van Wijtschate. “We zijn zeker geen tegenstanders van het realiseren van sociale woningen in Heuvelland, maar ook andere mogelijke functies moeten onderzocht worden. Een mogelijke te onderzoeken piste kan een open dorpshuis zijn waar allerlei functies samenkomen en dat de sociale verbondenheid versterkt. Dit kan gaan van zorgorganisaties, een zitdag van gemeentepersoneel, administratieve ondersteuning, maar ook vergaderruimtes voor verenigingen, voordrachten, cultuur, voordrachten of andere functies waar Wijtschate nood aan heeft. Als de uitkomst van dit traject sociale woningen is, dan kan de verkoop uiteraard graag plaatsvinden.”

Burgemeester : “Geen tijd meer te verliezen”

Deze redenering kon burgemeester Wieland De Meyer (GB) echter niet overtuigen. “We zijn hier al een hele tijd mee bezig, en wij willen absoluut dat dit gebouw daar blijft staan. Alle mogelijke pistes zijn al onderzocht, en we hebben daarbij met veel Wijtschatenaars gesproken. Daaruit blijkt dat er in Wijtschate al heel veel openbare en sociale voorzieningen zijn : de bib, de Klaverhulle, het jeugdhuis, het Chirolokaal, twee scholen waarmee we overeenkomsten kunnen maken voor gebruik van lokalen, het wzc, en niet te vergeten de kerk en de pastorie. Nu nog eens per se een openbare functie gaan zoeken voor het oud gemeentehuis lijkt me dan ook een beetje de omgekeerde wereld. Je vergeet trouwens één schakel : het gemeentepersoneel. Zij kennen als geen ander de toestand en de mogelijkheden van het gebouw. Uit gesprekken met hen is alvast gebleken dat je, als je het gebouw zelf houdt, nooit kan komen tot een maximale bezetting. Dus als we het kunnen verkopen voor 550.000 euro, wat de schattingsprijs is, dan is dit mooi meegenomen. Ik geef eerlijk toe dat mijn hart een sprongetje maakte toen bleek dat Ons Onderdak interesse heeft. Wij hebben immers zelf onze vertegenwoordigers in deze organisatie, en met hen zijn we ten minste zeker dat de buitenkant van het gebouw inderdaad zal blijven zoals hij is. Wat je met privé-kopers nooit helemaal zeker bent.”

“We hebben echter niet meer de tijd om nog lang te dralen”, besloot de burgemeester. “Ons Onderdak staat onder druk om snel nieuwe sociale woningen te realiseren en zal niet willen wachten. Bovendien zou het ons goed uitkomen dat die nieuwe woningen er zijn wanneer we in de Kapellerie toe zijn aan de afbraak en herbouw van een aantal verouderde sociale woningen. Dan zouden we die mensen daar kunnen laten verhuizen in hun eigen Wijtschate en niet meemaken wat ze in Vlamertinge voorhebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier