Burgemeester Steve Vandenberghe niet langer Vlaams parlementslid: “Blijven inzetten voor Bredene”

Steve Vandenberghe wou enkel via een statement op zijn sociale media reageren. © MM
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

Steve Vandenberghe, burgemeester van Bredene en de voorbije 10 jaar Vlaams parlementslid voor Vooruit, is er vanop een 4e plaats op de lijst niet in geslaagd om zijn zetel veilig te stellen. Op zijn sociale media liet Vandenberghe weten ‘trots en dankbaar’ te zijn om Bredene al die tijd te hebben mogen vertegenwoordigen in het Vlaams parlement.

Burgemeester Steve Vandenberghe stond voor een flinke uitdaging om zijn zetel in het Vlaams parlement te verdedigen. Waar hij in 2019 nog vanop een tweede plaats op de lijst vertrok, moest hij nu genoegen nemen met een 4e (strijd)plek.

“Ik wist vooraf dat mijn 4e plaats een strijdplaats was en dat is uiteindelijk ook zo gebleken”, liet Steve Vandenberghe optekenen op zijn Facebookpagina. Vandenberghe was er, zo bleek zondagnacht, nog heel erg dicht bij. Het zag er lange tijd naar uit dat hij alsnog die 4e zetel voor Vooruit zou binnenhalen. Vooral in Oostende scoorde de Bredense burgemeester, die er een intensieve deur-aan deurcampagne in de regio opzitten had, goed.

Vandenberghe haalde in de provincie 8.351 stemmen binnen. Het op twee na beste resultaat bij Vooruit. In eigen gemeente kreeg de burgemeester 1.441 stemmen achter zijn naam.

Vandenberghe geeft op zijn sociale media aan het evident jammer te vinden dat hij niet opnieuw verkozen werd. “Maar ik ben ook trots op wat ik de voorbije 10 jaar heb kunnen realiseren voor het onderwijs en onze regio.” Voor hij in het Vlaams parlement belandde, was Steve Vandenberghe respectievelijk onderwijzer in en directeur van GO-basisschool De Zandlopertjes. Zijn interesse voor het thema onderwijs was dan ook vanzelfsprekend.

Gemeenteraadsverkiezingen

De voorbije jaren liet de Bredense burgemeester zich echter ook opmerken als grote pleitbezorger van klassiek statiegeld op PET-flessen en blik. Een strijd waarvoor hij symbolisch ook de Bredense stranden inzette. Twee jaar naeen zette hij daar zelf een lokale statiegeldcampagne op touw.

Nu hij uit het Vlaams parlement verdwijnt, kan Vandenberghe zich volop concentreren op de gemeenteraadsverkiezingen. In Bredene verdedigt hij met Vooruit een absolute meerderheid. “We hebben nog een belangrijke uitdaging in het vooruitzicht”, gaat Vandenberghe verder op Facebook. “Net als de voorbije 30 jaar zal ik me, samen met ons team, keihard blijven inzetten voor onze prachtige gemeente Bredene. Op mij kun je altijd blijven rekenen.”

Of Vandenberghe na zijn verdwijnen uit het parlement terugkeert naar het onderwijs, andere professionele horizonten opzoekt of voltijds burgemeester wil worden, is onduidelijk. De burgemeester wilde maandag telefonisch niet reageren op het voor hem ongetwijfeld teleurstellende nieuws en wilde het houden bij de verklaring die op zijn sociale media te lezen was.