Brugse oppositie wil het aantal gemeenteraden verdubbelen

De oppositie in Brugge vraagt om de gemeenteraad helemaal anders te organiseren. (Foto BP) © Benny Proot
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

“Reorganiseer de gemeenteraad!” Met die eis trekken de Brugse oppositiepartijen gezamenlijk naar de extra gemeenteraad van komende maandag.

Het verloop van de vorige gemeenteraad zit de vier oppositiepartijen nog steeds hoog. Hun vraag om de interpellaties wegens het late uur – en na al meer dan vijf uur debatteren – naar een andere datum te verschuiven, botste op een njet van de meerderheid en gemeenteraadsvoorzitter André Van Nieuwkerke. Dat konden ze niet verkroppen en briesend van woede verliet de volledige oppositie de gotische zaal. Met de reglementen onder de arm bekwam de oppositie daags nadien toch hun extra gemeenteraad, die komende maandag 23 april zal plaatsvinden. En oppositiepartijen N-VA, Open VLD, Groen en Vlaams Belang keren maandag terug met een duidelijk eis : reorganiseer de gemeenteraad!

Zitting in zomervakantie

N-VA, Open VLD en Groen vragen vooreerst om het aantal gemeenteraden te verdubbelen, waarbij er elke maand een extra gemeenteraad over een bepaald thema – zoals mobiliteit, toerisme, cultuur, veiligheid…. – komt. “Ook in Gent vinden er nu twee zittingen per maand plaats“, weet Ann Soete (N-VA). “Dan kunnen we tenminste ten gronde debatteren. Brugge is toch geen kleine gemeente maar een centrumstad?” Vlaams Belang wil enkel een extra zitting als de agenda te uitgebreid voor één avond zou blijken te zijn.

Alle oppositiepartijen vragen een zitting aan het einde van de zomervakantie, waar het nu windstil is in juli en augustus. Mercedes Van Volcem (Open VLD): “Wat is het nut om eind september nog een vraag te stellen over iets van eind juni?”

Vragenuurtje

Ook het verloop van de klassieke gemeenteraad zou de hele oppositie willen herorganiseren. “We willen starten met een vragenuurtje, waarin er een tijdslimiet geldt. Elke partij mag daarin een beperkt aantal korte vragen stellen, waarbij zowel de vraag als het antwoord beperkt moet worden in tijd”, zegt Mercedes Van Volcem. “Heel wat interpellaties zouden dan naar voren verschoven kunnen worden”, pikt Ann Soete in.

Vervolgens zou dan de agenda en de interpellaties afgewerkt worden. Mercedes Van Volcem: “Daarbij krijgt iedere partij ruimte voor een vooraf bepaald aantal interpellaties, die ook beperkt worden in tijd. En als er drie verschillende vragen over hetzelfde thema zijn, moet er een actualiteitsdebat – het groeperen van de vragen – komen, naar analogie met de werking in het Vlaams Parlement.” Ann Soete: “Interpellaties moeten een politiek karakter hebben. Vragen naar informatie moeten schriftelijk gesteld worden. Daarin speelt de voorzitter, die onafhankelijk zou moeten zijn, een belangrijke rol.”

“Er werd gezegd dat Patrick Moenaert een dictator was, maar er was ten tijde van hem meer inspraak dan nu”

De oppositie wil ook meer en betere berekken, de inhoudelijke vergaderingen die een gemeenteraad voorafgaan. “Van 3 naar 4 per maand, gaat Mercedes Van Volcem verder. “Onder Patrick Moenaert was dat zo, en was er zelfs in september een extra gemeenteraad. Onder hem was er dus méér inspraak, terwijl hij vaak als een dictator werd bestempeld. Nu is er minder inspraak, terwijl er wel grote budgetten worden vrijgemaakt voor projecten als Toekomst van Brugge…”

Naar elkaar kijken

Ann Soete wil ook de opstelling van de zaal veranderen. “Nu kijken we naar voren, terwijl de oppositie en meerderheid elkaar in de ogen zou moeten kunnen kijken. Stel de tafels op in een U-vorm, zoals in Antwerpen. En we zitten in de 21ste eeuw: het beschikbaar stellen van iPads en een projectiescherm is wenselijk.”

Verder zijn alle oppositiepartijen te vinden voor het streamen van de gemeenteraad. Bruno Mostrey: “Je kan je de vraag stellen hoeveel het dan bekeken zou worden, maar je geeft de Bruggelingen tenminste de kans.”

(Olivier Neese)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier