Boven de Wolken distantieert zich van Warmste Week-actie Vlaams Belang

Anneleen Fransen van de vzw Boven de Wolken wil geen centen van het Vlaams Belang. © Peter Maenhoudt
Redactie KW

De vzw Boven de Wolken is niet opgezet met een actie van Vlaams Belang voor de Warmste Week. “Wij distantiëren ons van de actie en kunnen de centen niet aanvaarden”, zegt de Oostendse mede-oprichtster Anneleen Fransen.

Boven de Wolken is een vrijwilligersorganisatie van fotografen die foto’s maken van ‘sterrenkindjes’, kindjes die dood ter wereld komen of bij de geboorte sterven. De fotoshoot wordt de ouders gratis aangeboden, maar om dat mogelijk te maken, zijn giften noodzakelijk. Liefst 180 acties in het kader van de Warmste Week zijn voor Boven de Wolken.

“Politieke boodschap”

Maar één daarvan valt helemaal niet in de smaak bij de organisatie. Het Vlaams Belang verkoopt symbolische Vlaamse identiteitskaarten en schenkt de opbrengst aan Boven de Wolken. “Dit is een politiek getinte actie, met een politieke boodschap”, zegt mede-oprichtster Anneleen Fransen uit Oostende. “Wij zijn politiek neutraal en staan open voor alle overtuigingen. Iedereen in België kan op ons een beroep doen.”

“Het Vlaams Belang heeft ons een maand geleden gecontacteerd met de melding dat ze iets wilden doen voor de Warmste Week en met de vraag of ze ons de opbrengst mogen schenken. Wij wisten toen nog niet welke actie het juist zou worden. Nu staat het iedereen vrij om een actie voor ons te houden, maar de manier waarop maakt het onaanvaardbaar. Als ze een spaghetti-avond of een wafelbak hadden gehouden, was dat toch heel iets anders dan deze politieke actie. Nu worden wij gebruikt om een politieke boodschap te verkondigen.”

VRT bemiddelt

“Ik heb gisteren met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken gebeld. Hij zei dat de partij wil doorgaan met de actie, maar wij kunnen ons daar niet achter scharen. Het is wel zo dat de VRT, die de Warmste Week organisert, erg verveeld zit met de situatie en aan het bemiddelen is. We zijn nu een beetje afwachtend wat de VRT zal doen. Maar nu kunnen wij de centen niet anvaarden, ook al hebben we ze wel nodig. Wij werken een heel jaar met de giften van de Warmste Week. We zijn er dan ook heel dankbaar voor.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier