Blijven burgemeester Alice Leeuwerck en MR aan de top in Komen-Waasten?

Alice Leeuwerck staat dit keer op plaats 3. Minder kans op verkiezing dus, al zou ze dan allicht opnieuw moeten kiezen.... © ZB
Jos Remaut

Overtreft burgemeester Alice Leeuwerck van Komen-Waasten haar 3.799 stemmen van de vorige keer en tilt ze voor de Waalse verkiezingen opnieuw haar MR op tot grootste partij in deze stad? Nog te bezien, want de kaarten liggen nu wel wat anders.

In 2019 waren alle ogen op gericht op Alice Leeuwerck. Ze was nog maar net burgemeester en ze had zowaar de tweede plaats gekregen op de MR-lijst, waardoor ze grote kans maakte om Waals parlementslid te worden. De vlam sloeg in de pan: ze raakte zelf inderdaad verkozen én ze tilde haar MR op tot grootse partij in onze gemeente, met 27,52 % van de stemmen. Historisch, want tot dan was CdH hier altijd de grootste geweest. En de klap was ferm: CdH degradeerde meteen naar plaats 4.

Nu liggen de kaarten wel wat anders : Alice Leeuwerck heeft haar parlementair mandaat immers niet opgenomen, omdat ze het niet mocht combineren met haar burgemeesterschap. De kans dat ze nu opnieuw verkozen zal worden is daarenboven een stuk kleiner dan in 2019, omdat ze nu pas derde staat op de lijst: door de komst van ex-miss België Julie Taton op de federale MR-lijst verkast oud-minister Marie-Christine Marghem uit Doornik naar de kop van de Waalse lijst. Twee wordt dan Vincent Palermo, de burgemeester van Péruwelz, en pas op drie dan Alice Leeuwerck. Met een beetje goeie wil is dit nog een strijdplaats te noemen. Maar of de MR zo’n derde zetel kan binnenhalen, blijft nog maar de vraag, gezien het te verwachten succes van Les Engagés (de nieuwe CdH zeg maar), in de kieskring nota bene van godfather Jean-Luc Crucke.

Voornaamste concurrent voor onze burgemeester wordt net als de vorige keer haar eigen schepen Jean-Jacques Pieters, 5de opvolger bij Les Engagés en in 2019 goed voor 1.563 stemmen.

Bij Ecolo is stadsgenoot Augustin Durnez, een jonge leerkracht en voorzitter van jeugdhuis Carpe Diem, een nieuwkomer, hij staat vierde. Hij komt in de plaats van Philippe Mouton. David Werquin van de PS verdwijnt van het toneel, waardoor er geen enkele Komense socialist meer te zien is op de stembrieven.

In 2019 haalden MR en PS elk twee zetels in de kieskring Doornik-Aat-Moeskroen, CdH, Ecolo en PTB elk één.

Kamerlijst

Voor de Kamer beslaat de kieskring de hele provincie, wat betekent dat we hier nog minder Komenaars op de lijsten zien. Gemeenteraadslid Charlotte Gruson, adjunct-directeur van het opvangcentrum van Fedasil in Moeskroen, houdt de eer hoog op de 14de plaats bij Les Engagés. Clémentine Vandenbroucke, vorige keer 2.013 stemmen, is er niet meer bij op deze lijst. Ook Xavier Potillius van PTB-PVDA (2.819 stemmen) is van de lijsten verdwenen.

Aan lijsten anders geen gebrek voor de Kamerverkiezingen: de witte stembrief telt 12 kolommen, waaronder ook… de N-VA. Of die in de symboolgemeente Komen-Waasten meer brokken zal maken dan elders valt nog maar te bezien. Lijsttrekker is hier de fameuze professor Michel De Wolf, op plaats 2 staat Elodie Carton uit Poperinge. En wie zien we daar staan helemaal onderaan de lijst van Ecolo? Zowaar Kristof Calvo van Groen. De man wil hiermee een punt maken voor een federale kieskring.

In 2019 behaalde de PS 8 van de 18 zetels in de kieskring Henegouwen, MR, PTB en Ecolo elk 3 en CdH 1. De kieskring verliest nu ook een zetel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier