“Bewijs dat jongeren niet enkel op extremen stemmen”: Bart Dochy (CD&V) tevreden met ‘extra’ stem van 17-jarige

Bart Dochy (links), tweede plaats voor Vlaanderen bij CD&V, kreeg een stem van een 17-jarige jongen uit Veurne. © Jan Stragier
Philippe Verhaest

Her en der konden 16- en 17-jarigen ook voor de Vlaamse en federale verkiezingen hun stem uitbrengen, terwijl dat enkel voor Europa mocht. In Veurne stemde een jongen (17) dan maar op Bart Dochy, die op de tweede plaats voor het Vlaams Parlement staat. “Mooi”, zegt die. “Dit bewijst dat jongeren wel degelijk over hun stem nadenken.”

Groot was zijn verbazing toen een 17-jarige jongen in Veurne het stemhokje binnenstapte. Daar wordt digitaal gestemd en toen de jonge kerel zijn kaart in de stemcomputer stak, zag hij dat hij óók voor Vlaanderen en het federale niveau zijn stem kon uitbrengen. “Ik heb dan maar op Bart Dochy gestemd”, zegt hij. “Papa is groot fan van hem omdat hij echt voor de boeren strijdt.”

Verstandige kerel

Bart Dochy zelf reageert verwonderd op het nieuws. “Eigenlijk zou dit niet mogen gebeuren”, zegt hij. “Maar het is eigen aan verkiezingen dat er foutjes gebeuren. Dat A. op mij heeft gestemd, vind ik uiteraard goed. Een verstandige kerel, blijkbaar.”

“Hopelijk is de stem van A. een teken aan de wand voor de rest van de dag en de volledige verkiezingsresultaten”

“Neen, het bewijst vooral dat jongeren niet enkel op extremen stemmen en wel degelijk over hun stem nadenken. De voorbije maanden kregen we steeds maar te horen dat de jonge generatie het politieke centrum links zou laten liggen, maar niets is minder waar. Hopelijk is dit een teken aan de wand voor de rest van de dag en de volledige verkiezingsresultaten.”

Hoopvol

Dochy zelf heeft er een drukke verkiezingsvoormiddag op. “Ik ben eerst mijn eigen stem gaan uitbrengen, heb daarna twee huwelijksjubilea begeleid en keerde daarna nog eens terug naar het stemlokaal om een volmacht uit te voeren.”

“Ik ben ook al langs geweest op de Batjes in Ledegem en het vaderdagevenement van Beweging.net in onze gemeete. Mijn burgemeesterlijke taken uitgevoerd, met andere woorden.”

De Ledegemse burgervader en Vlaams parlementslid kijkt hoopvol naar de uitslag voor zijn partij. “Ik heb er alle vertrouwen in dat de kiezer in ons gelooft. Hopelijk zien we dat straks vertaald in een mooi resultaat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier