Amper 902 Bruggelingen volgen de livestream van de gemeenteraad

© Davy Coghe
© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Blijkbaar liggen weinig Bruggelingen wakker van de vaak vijf uur durende maandelijkse gemeenteraadszittingen, want er loggen gemiddeld amper 902 personen in tijdens de livestream. Die kosten 2.517 euro per ‘hybride’ zitting in coronatijd.

Sedert april 2019 moeten de Brugse burgers niet meer naar de gotische zaal van het stadhuis afzakken om meteen te weten wat de 47 gemeenteraadsleden beslissen. Ze kunnen via livestream thuis de zitting volgen. Gemiddeld volgen slechts 902 van de 119.000 Bruggelingen live de raad.

De stadskas hoest voor deze livestream 1.670 euro op. In coronatijd loopt die factuur op tot 2.517 euro per zitting, omdat een groot aantal van de Brugse gemeenteraadsleden zelf veilig van thuis uit de ‘hybride’ zitting bijwonen. Het contract voor de livestream loopt af in maart 2023. Het gaat om een raamovereenkomst waarbij uiteraard enkel moet betaald worden op basis van de effectieve prestaties.

Volgens oppositieraadslid Stefaan Sintobin (VB) is dit goedbedoeld initiatief geen succes en schiet het zijn doel voorbij. Hij dringt aan op een grondige evaluatie en bijsturing: “Meer en betere promotie van de livestream, aanpassing van de setting van de camera’s, geluid bijstellen, het dynamischer maken van de gemeenteraad zelf…”

Vluchtig

Dirk De fauw (CD&V) vreest dat er aan dit probleem weinig kan gedaan worden. “Het toont misschien aan dat er niet erg veel Bruggelingen geïnteresseerd zijn in de tussenkomsten van Stefaan Sintobin tijdens de gemeenteraad”, knipoogt de Brugse burgemeester. “Kijken naar de gemeenteraad vanop je pc is niet de meest boeiende activiteit. Je kunt hetzelfde zeggen van het Vlaams parlement. Als je het antal kijkers voor die livestreaam deelt door het aantal Vlamingen zit je wellicht aan nog minder belangstelling dan voor de Brugse gemeenteraad.”

“Als ik ‘s avonds voor tv eens wil zappen naar de (her)uitzending van de zitting van het Vlaams parlement, protesteert mijn vrouw meteen. We gaan daar toch niet naar kijken, is de reactie. Het is overigens veel boeiender om in de Krant van West-Vlaanderen te lezen over de Brugse politieke dossiers. Vele interpellaties zijn al in de krant aan bod gekomen, vooraleer erover gedebatteerd wordt tijdens de gemeenteraad.”

“Televisie en livestream zijn erg vluchtig media, sommige onderwerpen in de gemeenteraad zijn erg technisch en dus voor de meeste burgers niet zo interessant. Neem nu de gemeenteraad van eind januari: er zal dan nog eens gedebatteerd worden over Wintergloed, twee weken na het einde van dit lichtspektakel, waarover al zoveel inkt is gevloeid. Vaak zijn mensen slechts in één onderwerp, zoals bijvoorbeeld de transmigranten in Zeebrugge, geïnteresseerd. Maar daarvoor gaan ze geen vijf uren lang een livestream volgen”, aldus Dirk De fauw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier