30 miljoen extra voor Thermae Palace en Gaanderijen, maar lokale partijen blijven bekvechten over dossier

Dat de nieuwe Vlaamse regering 30 miljoen euro extra uittrekt voor de restauratie van de Thermen, is een belangrijke nieuwe impuls. Daar is iedereen het over eens. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

In het nieuwe Vlaamse regeerakkoord is 30 miljoen euro voorzien voor de restauratie van de Gaanderijen en het Thermenhotel. “Zonder dat er extra gebouwen moeten komen”, luidt het. De politieke partijen kijken verschillend naar het dossier en op twee weken voor de verkiezingen claimen meerdere partijen de toezegging. Dement houdt de vinger aan de pols : “Het is positief, maar het is niet duidelijk waar die 30 miljoen heen gaat.”

Eind augustus zag het er niet goed uit : het stadsbestuur kreeg van Vlaanderen een negatief antwoord op de vraag of er 30 miljoen kon voorzien worden voor het Thermae Palace. Die euro’s waren nodig omdat het plan voor appartementsbouw op de site werd afgeblazen en men toch een renovatie wou van de gaanderijen en het gebouw. Een maand later blijkt dat sinterklaas erg vroeg komt dit jaar in Oostende. Want Vlaanderen voorziet alsnog 30 miljoen euro om het Thermendossier vlot te trekken. Het resultaat van onderhandelingen tussen de drie partijen (N-VA, CD&V en Vooruit) die de nieuwe Vlaamse Regering vormen.

Voor 2026

John Crombez (Vooruit Plus) : “Het is belangrijk voor Oostende, want wie er ook zal besturen, kan de zaak oplossen zonder hoogbouw.” Hij duidt : “Na de parlementsverkiezingen zijn wij beginnen spreken met onze onderhandelaars op Vlaams niveau. Charlotte Verkeyn heeft hetzelfde gedaan bij N-VA. De uitspraken van Bart Tommelein (Trots op Oostende), die eind augustus de weigering van de ministers Jambon en Diependaele (N-VA) een politiek pamflet noemde, sloegen nergens op en hebben de zaak bemoeilijkt. Wat nu snel moet gebeuren, is de opstart van de renovatie van de gaanderijen. Daar werd eerder 12 miljoen euro voorzien, maar de tijd dringt, want die middelen moeten voor eind 2026 besteed zijn. Anders is het geld verloren.” Crombez kijkt vooruit : “Er zal opnieuw moeten samen gezeten worden om afspraken te maken over die 12 miljoen. Als Vlaanderen 30 miljoen euro belastinggeld legt, dan zullen ook wel een aantal zaken niet kunnen blijven. De bestaande overeenkomst werd ondertekend onder de modaliteit van overdracht van eigendom aan 1 euro, het bijzetten van een gebouw om het te financieren en een aandeelhoudersstructuur. Als Vlaanderen zo veel geld bijlegt, dan moet dat herbekeken worden.”

Burgemeester Bart Tommelein

Trost op Oostende, de kartellijst van Open VLD, Groen en CD&V, reageert tevreden. Burgemeester Bart Tommelein haalt ook uit : “De socialisten hebben 24 jaar het dossier beheerd in het schepencollege. Eerst 18 jaar door Yves Miroir en vervolgens zes jaar door burgemeesters Vandecasteele en Vande Lanotte. Het is de huidige meerderheid die gezorgd heeft voor een samenwerkingsovereenkomst die aantoonde dat er onvoldoende middelen waren voor de restauratie van het Thermencomplex. De verhuis van Mu.ZEE was noodzakelijk voor het plan. Indien er bijkomende middelen zouden gevonden worden, dan kon het residentiële gedeelte verminderd of geschrapt worden. Trots op Oostende was tegen hoogbouw. Namens de stad vroegen we eind juni 30 miljoen. Ik kreeg geen antwoord, maar stel nu wel vast dat die 30 miljoen euro er komt. Dat komt omdat het voor iedereen duidelijk werd dat het dossier niet te redden was zonder 30 miljoen euro.”

Mu.ZEE

Bart Tommelein : “Ik zou het heel spijtig vinden als Mu.ZEE niet zou verhuizen naar het Thermae Palace, want het is een grote opportuniteit waarbij het gebouw als publieke ruimte zou gebruikt worden.” Hij is formeel : “Ik ben heel tevreden met de 30 miljoen, maar vind de uithaal van Crombez naar Trots op Oostende maar kleintjes en onaanvaardbaar. Wij hebben de voorbije 30 jaar geen verantwoordelijkheid gedragen. Het zat 24 jaar bij de socialisten en zes jaar bij de N-VA.”

Hij merkt op : “Een maand geleden verklaarde de kopvrouw van N-VA dat er geen extra middelen van Vlaanderen moesten komen. Het is niet correct om dan nu te stellen dat zij het geregeld hebben. Ik ben nu blij dat er extra middelen komen en het is niet belangrijk wie daar de motor van was.” Tommelein ziet in het feit dat Crombez en Verkeyn elkaars partij vermelden een teken dat beiden Oostende na de verkiezingen samen willen besturen.

N-VA

“De ondersteuning vanuit Vlaanderen is er mede gekomen door de N-VA, die een sleutelrol speelde in de regeringsvorming”, zegt Charlotte Verkeyn (N-VA). Ze reageert geprikkeld op de bewering van Tommelein : “ Ik heb helemaal niet gezegd dat Oostende het zelf moet oplossen. Ik heb enkel gewezen op de verplichting voor de stad om de nodige inspanningen te leveren om middelen te zoeken, desnoods bovenlokaal. Ik kan enkel vaststellen dat mensen de voorbije weken het nodige gedaan hebben om de middelen te zoeken en te vinden. Het geld staat ingeschreven. Het nieuwe stadsbestuur zal moeten samenzitten met Vlaanderen en Restotel over het inzetten van de middelen.”

Dement blijft alert

Erfgoedvereniging Dement speelde de voorbije maanden een cruciale rol in het dossier, dat de komende verkiezingen beheerst. “Het is fantastisch dat er geen hoogbouw komt en Mu.ZEE niet verhuist. Het is erg positief dat er 30 miljoen euro naar Oostende komt. Dit is een serieuze impuls. Daar moeten we niet flauw over doen”, zegt woordvoerder Guy Servaes. Hij wil meer weten : “Het is niet duidelijk in welke constructie die 30 miljoen euro terecht komen. Er was sprake van een totaal kostenplaatje van 134 miljoen euro, maar de bouw van appartementen en de verhuis van Mu.ZEE vallen weg. Het zou bedenkelijk zijn als publieke gelden in een projectvennootschap terecht komen die later privaat wordt. Als Vlaanderen tussenkomt, dan verwacht ik toezicht.”

Pluimen op de hoed

Guy Servaes heeft een uitgesproken mening : “Het is zo ver gekomen omdat wij en de bevolking onze stem lieten horen en het tot in Brussel hebben aangekaart. Vooruit en N-VA mogen gerust de pluimen op hun hoed steken omdat ze het gefinaliseerd hebben.” Over de claim van Trots op Oostende (Open VLD, Groen en CD&V) ‘dat Vlaanderen ingaat op onze vraag’ is Servaes niet opgetogen : “Dat is er toch over ? Ze hebben welgeteld één brief gestuurd omdat de verkiezingskoorts toesloeg. Het is duidelijk dat de 30 miljoen geen antwoord is op de brief van Tommelein.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier