2018: het jaar van de verkiezingsvideo
Of je het nu wil of niet, je ziet ze dezer dagen overal in je Facebook-newsfeed passeren: de verkiezingsvideo’s. Politici hebben niet alleen de weg naar sociale media gevonden. Ze zetten daar ook meer en meer bewegend beeld in. Deze week nog kondigde Francesco Vanderjeugd, burgemeester van Staden, via Facebook live aan dat hij zich om gezondheidsreden even terugtrekt. Maar ook campagnes, nieuwe lijsttrekkers en verkiezingsthema’s worden in video’s tot bij de volgers en vrienden gebracht.
Het Facebookalgoritme zit zo in elkaar dat posts met video een groter bereik hebben dan gewone foto’s of getypte bijdrages. Facebook bevoordeelt duidelijk video’s die rechtstreeks op Facebook worden gezet. Als je vrienden een boodschap op Facebook zetten met een video bij, is de kans groter dat je die in je newsfeed te zien krijgt dan een foto. En dat hebben de heren en dames politici duidelijk begrepen. Op radio en televisie mag je tijdens de sperperiode geen reclame maken. Op Facebook kan en mag dat wel… En je bereikt zo heel veel mensen.
“In elkaar geflanst”
Pixville, een bedrijfje uit Brugge dat videocontent maakt voor bedrijven, krijgt plots ook aanvragen van politici. “Wij maken videocontent en geven advies om die zo goed mogelijk te verspreiden”, zegt Tielman Dewael van Pixville. “Ik kan politici alleen maar aanraden om het professioneel aan te pakken. Ik zie op mijn eigen newsfeed soms onhandig in elkaar geflanste video’s passeren met slecht geluid, verschrikkelijke overgangen…”
“Een professionele video werkt volgens mij beter”, zegt zijn collega Karel Delepiere. “Politici willen vertrouwen wekken en uitstralen dat ze bekwaam zijn. Als iemand een krakkemikkige video online zet, hanteert die dan dezelfde kwaliteitsnormen wanneer hij of zij beleid voert voor je gemeente of stad?”
“Ook wij hebben veel vraag gekregen vanuit politieke hoek. Maar we wilden ons liever niet met een politieke strekking associëren, dus hebben we gepast”, zegt vlogger Hannes Coudenys. “Je ziet ook veel rommel passeren. Slechte belichting, ondermaats geluid, langdradig… Persoonlijk zou ik politici aanraden om zeker een professional in te huren. En onthoud vooral dat inhoud het belangrijkste is. De video’s die je nu ziet passeren, zijn allemaal hetzelfde. Originaliteit werkt toch beter. Probeer er uit te springen.”
Dat probeerde Katja Vandamme van de lijst Poperinge Samen alvast. Zij nam haar filmpje helemaal in het dialect op… en dat werkte duidelijk. Het werd online al meer dan 5.000 keer bekeken.
“Minder commercieel”
Sociale mediastrateeg Nadja Desmet van het Socialemediabureau in Tielt gelooft wel in dergelijke zelfgemaakte filmpjes. “Het komt persoonlijker en minder commercieel over. Bovendien kost een professionele film ook veel. Zoiets kan je maar 1 keer doen. Dan breng je volgens mij beter verscheidene filmpjes op verscheidene momenten.”
Op de pagina ‘Joen Brugge, joen gedacht’ plaatsen CD&V’ers Franky Demon en Nico Blontrock wekelijks een filmpje. “Wij doen dat volledig zelf”, zeggen ze. “We schrijven zelf ons scenario uit, kiezen de thema’s en monteren alles”, legt Nico Blontrock uit. “Vanuit mijn ervaring op de radio weet ik natuurlijk wel min of meer wat aanslaat bij het publiek. Maar we staan toch verstomd van de reacties en het bereik.” Franky Demon : “Sommige filmpjes zijn lang, misschien iets te lang voor de Facebookgeneratie. Maar in twee minuten slogantaal kan je nu eenmaal geen boodschap meegeven. We belichten wekelijks een ander thema. Ga maar eens na hoeveel mensen dat bekijken. Ik vind het best indrukwekkend : 80 keer gedeeld, 10.000 views….”
Vanuit de partijen wordt er ook massaal ingezet op filmpjes. “Ik heb binnen CD&V een opleiding gevolgd over social media en over filmpjes”, legt Franky Demon uit. “Daar leren we hoe we gericht ons doelpubliek kunnen bereiken. Een Facebookbericht promoten, kost niet veel geld. En je kan heel gericht op postcode of op doelgroep selecteren.”
“Filmploeg”
“In het voorjaar hebben we al onze lokale afdelingen voorgesteld via video”, zegt Pol Van Den Driessche die op de communicatiedienst van N-VA werkt. “Wij hebben scenario’s gemaakt en zelf een filmploeg en regisseur aangetrokken om ons daarin te begeleiden. Als je voor video kiest, moet je voor kwaliteit gaan, vind ik. Wij zijn bewust vroeg gestart met die filmpjes, omdat je het toen nog niet zag passeren online. Nu maakt iedereen filmpjes. Ik vermoed dat de kiezers tegen oktober te veel op hun brood gekregen gaan hebben en de helft niet meer bekijken.”
5 tips voor een video die werkt h2>
1 Trek de aandacht in de eerste seconden. Mensen zien je video al scrollend door hun profiel. Als de eerste drie seconden saai zijn, is de kans klein dat ze je video volledig bekijken. p>
2 Ondertitel je video. Volgens experts bekijkt 85 procent van de mensen de video’s op Youtube en Facebook zonder geluid. Zorg dus dat de boodschap ook zonder geluid duidelijk is en ondertitel de gesproken inhoud. p>
3 Hou het kort. Eigenlijk is de richtlijn: hou het bij voorkeur korter dan een minuut. De aandacht van de mensen verslapt snel. Wil je meer thema’s aankaarten, doe dat dan bij voorkeur in verschillende video’s. p>
4 Straal energie uit. Zorg dat je er verzorgd en professioneel uitziet. Zit niet onderuitgezakt in de zetel. Sta bij voorkeur recht en versterk je woorden met kleine handbewegingen. Dat oogt dynamischer. Je camera daarentegen hou je best zo stil mogelijk. Met je smartphone kan je al veel, maar gebruik bij voorkeur een statief om de camera stabiel te houden bij het filmen. Je video uit de losse pols filmen kan een beetje té authentiek zijn. Dat komt meestal niet erg professioneel over en soms zelfs nogal goedkoop. p>
5 Gebruik tags en hashtags. Post je video niet zomaar. Een korte, samenvattende en wervende zin moedigt aan het filmpje te bekijken. Tag ook andere relevante collega’s en vrienden. Zo haal je maximaal bereik. p>
Dossier 8x8: De Facebookverkiezingen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier