Oud-schepen Andries van den Abeele klaagt verloedering aan van klooster van de Rode Nonnen

Redactie KW

Sedert deze week prijkt de Heilig Bloedprocessie op Unesco’s representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Tegelijkertijd bereikten een 40-tal klachten van Brugse organisaties deze eerbiedwaardige instelling van de Verenigde Naties in verband met de sloop en bedreiging van historische panden in de binnenstad, zoals het klooster van de Rode Nonnen in de Katelijnestraat (foto).

Unesco heeft het stadsbestuur om uitleg gevraagd. Riskeert Brugge zijn titel van werelderfgoedstad kwijt te raken? Volgens ex-schepen Andries van den Abeele, voorzitter van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen wordt er geen beleid, behalve een afbraakbeleid, gevoerd in de binnenstad.

Schepen voor Monumentenzorg Mercedes Van Volcem weerlegt de kritiek. “Het klooster staat niet op de lijst van het bouwkundig erfgoed. Anno 2004 is de hogere overheid ter plaatste geweest en vond zij kerk noch klooster de moeite om te beschermen.”

“Ik daag u uit om een pand op te noemen dat niet mocht gesloopt worden. Ik ben geen handlanger van bouwpromotoren. Het stadsbestuur heeft duidelijke principes inzake monumentenzorg”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Brugsch Handelsblad) van 2 oktober 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier