Vuilniskar verliest 200 liter mazout aan schoolpoort in Ieper: “Een ongelukkig toeval”

Brandweer Westhoek werd opgeroepen om het wegdek te reinigen. © TP
Redactie KW

Uitgerekend op het drukste moment van de eerste schooldag reed een vuilniskar zich maandagochtend vast in een straat met poorten tot drie scholen in centrum Ieper. Door de aanrijding scheurde de mazouttank open, zo’n 200 liter brandstof stroomde er het riool in.

Het incident gebeurde maandagochtend in de Eigenheerdstraat, een smalle autovrije ‘schoolstraat’ met toegangspoorten tot de middelbare scholen Lyceum en Heilige Familie en de vrije basisschool Lyceum-Heilige Familie. De vuilniskar reed richting De Stuersstraat, maar raakte bij de schoolpoort van het Lyceum een bloembak met zitbank. De mazouttank scheurde open en de brandstof stroomde voor de schoolpoort in een rioolput.

200 liter

Brandweer Westhoek werd opgeroepen om het wegdek te reinigen. “Het gaat om ongeveer 200 liter brandstof die op de openbare weg en in de riolering terechtkwam”, zegt brandweerkapitein Dirk Vandekerckhove. “Het lek kon niet afgedamd worden, want de scheur was zodanig groot dat de mazouttank in enkele minuten al leeggelopen was.”

Naspoeling

Een deel van het verontreinigd wegdek werd tijdelijk afgesloten met een lint. Kinderen en ouders konden nog net passeren tussen de vuilniskar en de schoolmuur van de Heilige Familie. Voor er actie ondernomen werd door de brandweer werd eerst nog het advies afgewacht van de Ieperse milieudienst.

“Het voordeel, om het zo te zeggen, is dat hier nog een gemengd rioleringsstelsel aanwezig is”, aldus Iepers milieuambtenaar Erik Marrecau. “Dat betekent dat de gelekte brandstof niet in het oppervlaktewater terechtkomt, maar opgevangen wordt in het waterzuiveringsstation van Aquafin. Het enige wat nog kan gebeuren is naspoeling van het riool door de brandweer om de mazout wat sneller te laten verplaatsing richting het waterzuiveringsstation. Beheerder Aquafin is verwittigd, het stelt geen probleem om het daar te bufferen.”

Ongelukkig toeval

Hilde Uytterschaut, directeur van het Lyceum, volgde de interventie van de brandweer aan de schoolpoort. Enkele maanden eerder was al eens een aanrijding gebeurd met een vrachtwagen in de straat. “Ik denk dat het nu gewoon een ongelukkig toeval is”, stelt Uytterschaut. “De straat is enkel toegankelijk voor plaatselijk verkeer. Met die bloembakken is het niet makkelijk voor zwaar verkeer, maar de bloembakken maken het wel een stuk mooier en zorgen ervoor dat het weinige verkeer dat er is heel traag rijdt. Wat mij eerder een goede zaak lijkt.” (TP)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier