Sofie (33) zat uur gekneld na zoveelste ongeval op “berucht kruispunt”: “Zonder actie vallen daar doden”

Het “berucht kruispunt” van De Clachoire, een gehucht in Alveringem. © TP
Redactie KW

Sofie Breemeersch (33) herstelt van een aanrijding op het “berucht kruispunt” van De Clachoire, een gehucht in Alveringem. Het derde ongeval al dit jaar, volgens de buurt die er op eigen kosten een spiegel plaatste. De politiek belooft beterschap.

17 september, 14 uur: Sofie Breemeersch (33) uit Beveren-aan-de-IJzer nadert De Clachoire, een gehucht en beschermd dorpsgezicht in Alveringem. “Het is ook een berucht kruispunt”, vertelt Sofie die er aangereden werd. “Ik stopte aan het stopteken, maar er stond een auto geparkeerd. Ik kon niks zien aan de linkerkant, dus reed ik wat vooruit en werd aangereden in de flank. Ik zat vastgeklemd in mijn wagen en ze hadden zeker een uur werk om mij uit de auto te krijgen.”

Sofie heeft nog steeds last van lichamelijke klachten door het ongeval. “Vooral mijn rug, die een zware klap kreeg. De revalidatie gaat trager dan verwacht en ik moet verschillende specialisten raadplegen. Ik werk op een landbouwbedrijf. Wellicht zal ik nog wekenlang arbeidsongeschikt zijn.”

Spiegel op eigen kosten

De vrouw moest ondersteund worden door haar man, wanneer ze na het ongeval een bezoek bracht aan In De Clachoore, ooit een herberg aan het kruispunt. Nu woont Marc Djelassi (56) er. “Samen met buurtbewoners hebben we een buurtinitiatief opgericht om te ijveren voor meer verkeersveiligheid. Ik woon intussen vier jaar aan het kruispunt: een geweldige buurt met fantastische mensen, maar levensgevaarlijk. Ik merk het elke dag, dit jaar waren er al drie ongevallen. Een tiental jaar geleden waren er plannen om deze buurt op te waarderen, maar er is nog niks veranderd. Kinderen, fietsers en toeristen komen naar dit historisch woongebied, dat uit elkaar davert door te zwaar en snel verkeer. Zonder actie vallen er vroeg of laat doden.”

Uit politieke hoek wordt verbetering beloofd over partijgrenzen heen. “Gevaarlijke kruispunten staan op ons verkiezingsprogramma: wij volgen dit van dichtbij op, willen de gevaarlijke punten inventariseren en op een correcte manier aanpakken”, stelt Leen Warreyn, lijsttrekker van de nieuwe partij STEM.

Zone 50

“Met het schepencollege namen we heel recent de beslissing om daar een parkeerverbod in te voeren met speciale lijnen die er geschilderd worden”, zegt Jacques Blanckaert, eerste schepen bevoegd voor mobiliteit (Gemeentebelangen/CD&V). “Daarnaast wordt een zone 50 ingevoerd in de Lostraat. Deze maatregelen moeten nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad.”

Zolang ter plaatse niks verandert, laat Sofie haar kinderen niet passeren met de fiets. “Voorheen benadrukte ik elke morgen dat ze moesten opletten aan het kruispunt: ‘tien keer kijken!’ We volgden hun fietstocht via de telefoon en waren telkens opgelucht wanneer ze veilig op school arriveerden. Sinds mijn ongeval hou ik hen van de fiets. Ook in de auto heb ik nog enorm veel schrik, zeker als een andere wagen te snel rijdt of te dichtbij komt.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier