Motorcrosser uit Wingene overlijdt na val op circuit van Komen-Waasten

Zaterdagnamiddag overleed een motorrijder nadat hij zwaar ten val kwam op het motorcrosscircuit van Komen-Waasten. © CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Zaterdagnamiddag kwam een motorrijder zwaar ten val op het motorcrosscircuit van Komen-Waasten. De toegesnelde hulpdiensten probeerden het slachtoffer nog te reanimeren, maar hulp kon niet meer baten. De motorcrosser, een zestiger uit Wingene, overleed ter plaatse.

De oproep bereikte de noodcentrale kort voor 16 uur. De hulpdiensten kregen er te horen dat een motorrijder was betrokken bij een gruwelijke valpartij, op het motorcrosscircuit Zwaanhof. Op de piste, gelegen langs de Zandvoordestraat in Komen-Waasten, was een evenement aan de gang. Tientallen motorrijders namen er deel, verdeeld over verschillende categorieën. De hulpdiensten probeerden de gevallen motorrijder nog te reanimeren, maar hulp mocht niet meer baten.

Verschillende andere motorcrossers zagen het voorval gebeuren. “Hij had zonet de ‘tafel’ verlaten, een soort van helling waar je stevig kunt gaan springen”, klinkt het. “Dat verliep vlekkeloos. Toen hij terug beneden was, reed hij over een kleine bubbel en daar verloor hij de controle over zijn stuur. Hij kwam genadeloos hard ten val en bleef liggen. We wisten meteen dat dit niet goed was.”

Ervaren rot

Volgens de getuigen, die het slachtoffer ook kenden, ging het om een banale val. “Die gast was dan ook geen beginneling meer. Hij was een sportieve zestiger, die vooral in de jaren 80 en 90 toch flink wat wedstrijden heeft gereden. We spreken hier echt over een ervaren rot, met waanzinnig veel uren op de motor en het circuit. Dat hij dan op zo een eenvoudig stuk ten val komt, maakt het des te dramatischer. Hij werd ook niet aangereden noch raakte hij een andere crosser. Het gaat hier echt om een stomme valpartij maar met gruwelijke gevolgen.”

Het slachtoffer, een zestiger uit Wingene, was reeds enkele jaren op pensioen. Zaterdag nam hij deel aan een wedstrijd voor oud-piloten van de MCB, de MotorCross Bond. De hulpverleningszone WAPI bleef karig met commentaar. “Ik kan enkel maar bevestigen dat een persoon zwaar ten val is gekomen”, klonk het bij kapitein Lahousse. “Volgens onze mensen is het slachtoffer ter plaatse overleden.”

Het is niet het eerste dodelijk ongeval op het circuit van het Zwaanhof. In augustus 2022 kwam ook een 38-jarige motorcrosser uit Geluveld er al om het leven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier