Doodrijder Jurgen L. wil begrafenis van zijn drie slachtoffers betalen
Jurgen L., de 50-jarige man uit Torhout die afgelopen weekend een dodelijk ongeval veroorzaakte waarbij een gezin uit Handzame om het leven kwam, wil de kosten voor de begrafenis dragen. Dat zegt zijn advocaat Walter Van Steenbrugge. “Toen ik hem confronteerde met het feit dat de nabestaanden een crowdfunding opzetten, heeft hij dat meteen zelf aangeboden”, klinkt het.
Advocaat Walter Van Steenbrugge sprak zijn cliënt dinsdag voor het eerst in het AZ Sint-Jan-ziekenhuis. Daar herstelt Jurgen L. zelf nog van de klaplong en de hersenschudding die hij opliep bij het ongeval. In de nacht van zaterdag op zondag reed L., die te veel gedronken had, met zijn Mercedes achteraan in op de Opel Corsa van een gezin uit Handzame op de E403 in Oostkamp. Beide auto’s belandden in de gracht. Janick Andries, Janice Deraeve en hun dochtertje Maithé maakten geen schijn van kans en overleden ter plaatse.
Na het ongeval werd Jurgen L. gearresteerd en naar het ziekenhuis overgebracht. Vrijdag verschijnt hij voor de raadkamer, die zich moet buigen over zijn verdere aanhouding. “Ik heb met hem een goed gesprek gehad, ondanks de omstandigheden. Na elke zin die hij uitspreekt, breekt hij. Toen ik hem vertelde dat de nabestaanden van de slachtoffers een crowdfundingcampagne opzetten om de begrafeniskosten te kunnen dragen, bood hij spontaan aan om die kosten op zich te nemen”, zegt meester Van Steenbrugge.
Op de inhoud van het dossier en de concrete feiten wil de raadsman van Jurgen L. liever niet ingaan. “Daar is het nu niet het moment voor. Dat zou van weinig respect voor de slachtoffers getuigen. Op dit moment past maar één houding en dat is die van tristesse om de drie levens die verloren zijn door het verkeersongeval”, klinkt het. Uit de ademanalyse die de politie bij Jurgen L. afnam na het ongeval, zou ondertussen blijken dat de man 1,6 promille in het bloed had. Voor een volwassen man staat dit ongeveer gelijk aan acht glazen bier.
Daarnaast was Jurgen L. er niet van op de hoogte dat zijn rijbewijs ingetrokken was ten gevolge van een veroordeling bij verstek door de politierechtbank. Het vonnis van de politierechter uit oktober 2021, waarbij L. veroordeeld werd tot drie maanden rijverbod en een boete wegens rondrijden met een niet-verzekerd en niet-gekeurd voertuig, was niet bij hem betekend. Of die blunder te wijten is aan het parket – dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van vonnissen – of bij de politie – dat in opdracht van het parket een rijverbod moet betekenen – is momenteel voorwerp van een onderzoek.
Lees meer:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier