Deskundige legt psychose uit: “Het overkomt je, daar kan je niets aan doen”

Een 25-jarige vrouw uit Menen veroorzaakte vorige week zaterdag een ravage op de autosnelweg A19 bij Zonnebeke, toen ze er in de verkeerde rijrichting reed. © TP
Camille Jonckheere

Volgens haar advocaat zou de 25-jarige spookrijdster, die een fataal ongeval veroorzaakte op de A19 bij Zonnebeke een psychose gehad hebben op dat moment. Maar wat is een psychose juist? Volgens een deskundige in een West-Vlaams psychiatrisch ziekenhuis herken je een psychose vooral aan het verlies met de realiteit. “Het kan iedereen overkomen door specifieke triggers, zoals stress, trauma of het gebruik van middelen.”

Een 25-jarige spookrijdster uit Menen veroorzaakte vorige week zaterdag een ravage op de autosnelweg A19 bij Zonnebeke. Ze botste frontaal tegen een Waals gezin. De 63-jarige man overleed, zijn vrouw en een van hun twee 13-jarige dochters waren zwaargewond. De spookrijdster is aangehouden op verdenking van doodslag en poging tot doodslag.

“Bij een psychose verliezen mensen de grip op de realiteit door allerlei visuele of auditieve hallucinaties”

Volgens haar advocaat Pieterjan Dens had de vrouw in kwestie een psychose en heeft ze nood aan aangepaste begeleiding in een residentiële behandeling. Maar wat is een psychose juist? “Een psychose is eigenlijk een mentale toestand, waarbij men de grip op de realiteit verliest. Dat kan zich uiten in visuele hallucinaties, waarbij mensen dingen zien die er niet zijn. Maar dat kan ook bijvoorbeeld ook zijn met geuren. Dat men dingen gaat ruiken die er niet zijn.”

“Naast de gekende visuele hallucinaties kan men ook stemmen horen, waardoor men de voeling met de realiteit nog meer verliest. Dat kunnen bijvoorbeeld stemmen zijn die dwanggedachten uitspreken. Soms kunnen we ook spreken over bevelhallucinaties, waarbij men het gevoel heeft dat ze bevelen moeten opvolgen met stemmen die er niet zijn.”

Wantrouwen en achterdocht

De symptomen van een psychose kunnen zowel positief als negatief zijn. “Positief kan het bijvoorbeeld zijn dat men veel meer gaat slapen bij het verlies van de voeling met de realiteit. Maar het kan ook de volledig andere kant uitdraaien, waarbij men helemaal niet meer gaat slapen. Meestal komen er veel gevoelens van wantrouwen en achterdocht naar boven bij mensen, die hiermee te maken krijgen.”

“Een psychose kan honderden oorzaken hebben, zoals een trauma’, stress of gebruik van middelen”

En dat kan zowat iedereen zijn. “Een psychose kan honderden verschillende oorzaken hebben. Het wordt altijd door iets uitgelokt. En die trigger kan een traumatisch event zijn, stress of het gebruik van middelen. In onze Westerse maatschappij is dat vaak stress. Hoe dan ook aan een psychose kan je niets doen. Het overkomt je nu eenmaal. Het kan zo goed als iedereen overkomen, het maakt niet uit wat jouw job is of van welke laag je uit de bevolking komt. Het kan bij iedereen gebeuren, maar meestal zien we wel dat mensen hier al mee te maken krijgen voor hun 30ste levensjaar.”

Maar of het ongeval verband houdt met een psychose is volgens het psychiatrisch centrum nog niet duidelijk. “Het is een vrij merkwaardig ongeval. Bij een psychose krijgt men medicatie waardoor men niet meer met de auto mag rijden. We hebben het hier ook nog nooit meegemaakt dat men doelbewust een ongeval veroorzaakt. Het lijkt meer op een suïcidepoging naar aanleiding van eventuele psychose of ingenomen middelen.”

Juiste behandeling

De 25-jarige vrouw werd voorlopig aangehouden. “Dat is wellicht een verstandige beslissing ter bescherming van de nabestaanden. Bij iedere persoon moet er ingeschat worden of er een hoog of laag risico is in de toekomst. Een arts moet daarover samen met justitie beslissen. Die persoon heeft zorg nodig en kan hiervoor wellicht tijdelijk terecht bij de artsen en psychiater van de ziekenboeg in de gevangenis. In de toekomst moet dan verder beslist worden of een opname de ideale begeleiding zou zijn of niet”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier