Bus met bijna 60 kinderen kantelt in berm: “Als de gracht 30 cm dieper was, kon dit veel erger afgelopen zijn”

De bus met een 60-tal Britse schoolkinderen sukkelde zaterdagavond in een berm. © Thijs Pattyn
Redactie KW

Een Britse toeristenbus kantelde zaterdagavond in een berm bij Langemark. Bijna zestig schoolkinderen werden geëvacueerd.

“Thank you for your service.” Bijna zestig Britse schoolkinderen bedankten zaterdagavond de Ieperse takelaar Rik Vandenbruwaene die hen mee begeleidde bij hun bus in Langemark-Poelkapelle. De bus was licht gekanteld in een berm langs de Diksmuidestraat, vlakbij het kruispunt met de Bikschotestraat op het platteland tussen de dorpen Langemark en Bikschote.

Evacuatie

“De buschauffeur week rond 18.30 uur uit voor een wagen, die uit de tegenovergestelde richting kwam op de smalle binnenweg”, vertelt Rik. “Als de gracht dertig centimeter dieper was, dan lag de bus op zijn zijde en kon dit veel erger afgelopen zijn. Ik sloot met eigen signalisatie de weg af gedurende een tweetal uren. We hebben iedereen geëvacueerd zodat geen enkel kind gevaar liep tijdens de takelwerken. De 58 schoolkinderen bleven ongedeerd. Al bij al was het een avontuur voor de kinderen, die me trouwens ook bedankten. Ze werden met een andere bus gebracht naar hun verblijfplaats in Diksmuide.”

Takelwerken

Na de evacuatie begon Rik met de takelwerken. “Met een zware takelwagen en een kraan werd de bus schadevrij getakeld. Tegen 22.30 uur waren de werken afgerond.” (TP)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier