Advocaat van spookrijdster die inreed op gezin, wil onderzoeksrechter wraken: “Hij is niet onpartijdig”

Een 63-jarige man kwam bij het ongeval om het leven. © TP
Redactie KW

“We vinden dat hij niet onpartijdig is.” Daarom legde Pieterjan Dens, de advocaat van de 25-jarige spookrijdster op de A19, vrijdag een wrakingsverzoek neer tegen de onderzoeksrechter in Ieper.

Over de redenen achter die vermeende partijdigheid wil Dens niet uitweiden. “De onderzoeksrechter moet nu in eer en geweten beslissen of ons verzoek gegrond is. Daar heeft hij twee dagen de tijd voor”, stelt Dens. “Als hij vindt dat hij mag aanblijven, dan gaat het verzoek naar het hof van beroep in Gent, dat zich binnen een termijn van acht dagen moet uitspreken.”

Doodslag

Intussen blijft de vrouw uit Menen in voorlopige hechtenis. De gevolgen zouden doorgedrongen zijn van haar daden. Een paar weken geleden reed ze zaterdagmorgen in de verkeerde rijrichting op de autosnelweg A19 tussen Ieper en Zonnebeke. Het kwam tot een zware aanrijding met een kleine Citroën van een Waals gezin, dat onderweg was naar Plopsaland De Panne. De 63-jarige man overleed, zijn vrouw en een van hun twee 13-jarige dochters waren zwaargewond. De spookrijdster is aangehouden op verdenking van doodslag en poging tot doodslag.

Controle in gevangenis

Dens betwist die tenlastelegging en opperde dat zijn cliënte zich in een psychose bevond. Hij pleit voor een residentiële behandeling en wil haar zo snel mogelijk uit voorlopige hechtenis. “Ze heeft het zeer moeilijk om te leven met wat ze gedaan heeft. In de gevangenis wordt ze gecontroleerd zodat ze geen stommiteiten zou uithalen.”

Intussen is de vrouw een tweede keer verhoord, op expliciete vraag van haar advocaat die zich vragen stelde bij haar eerste verhoor. “Dat was luttele uren na het ongeval en het staat vol wartaal.” Dens wil niet dieper ingaan op wat zijn cliënte verklaarde tijdens haar tweede verhoor.

Onder invloed?

Een dag voor het fatale ongeval stond de vrouw terecht in de politierechtbank van Kortrijk voor rijden onder invloed. Of ze die noodlottige ochtend ook onder invloed reed, moet nog blijken. “Dat staat voorlopig niet objectief vast”, benadrukt Dens. “Er is een deskundige toxicoloog aangesteld om dat te onderzoeken. We moeten afwachten wat in zijn rapport zal staan.”

Normaal zou de vrouw volgende week vrijdag verschijnen voor de Ieperse raadkamer, die oordeelt over haar aanhouding. Die timing zal voortaan afhangen van de recente wrakingsprocedure, die is opgestart door haar advocaat tegen de onderzoeksrechter in het dossier. (TP)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier