Lichaam van man (45) die in Leie sprong gevonden na grote zoekactie: “Hij werd uitgedaagd door vriend”

De brandweer van de zone Fluvia zette de grote middelen in, maar kon de drenkeling nog niet vinden. © LS
Redactie KW

In het centrum van Harelbeke zochten duikers van de brandweer woensdagnamiddag en -avond urenlang in het water van de Leie naar een 45-jarige man uit Harelbeke. Donderdagvoormiddag ging de zoektocht verder en werd ook het lichaam gevonden, meldt Het Laatste Nieuws. Een getuige zag hem in het water springen maar niet meer boven komen. “Hij werd uitgedaagd, deed wat kleren uit en sprong”, aldus een kennis.

In welke omstandigheden de man in het water langs de verlaagde boorden van de Leie langs de Vrijdomkaai terecht kwam, was aanvankelijk niet helemaal duidelijk. “De melding was in ieder geval dat hij zelf in het water is gesprongen”, klinkt het bij de politiezone Gavers.

Opgejut

Enkele verklaringen van kennissen en een ooggetuige-vriend scheppen wél meer klaarheid. Naar verluidt was hij samen met een andere man op stap en sprong hij na een namiddagje rondhangen en pinten drinken plots in het water, om niet meer boven te komen. “Zijn vriend daagde hem uit om te springen”, klinkt het bij een kennis. “Wie durft er eerst? Die vriend sprong en kroop daarna opnieuw uit het water. Daarna deed de man wat kledij uit en sprong ook, om niet meer boven te komen.” “Ik riep hem nog na ‘doe het niet!’”, aldus een andere ooggetuige en vriend.

Lichaam gevonden

De brandweer van de zone Fluvia zet verschillende duikploegen en een boot in in een poging de man te vinden. Ook een politiehelikopter en een boot werd ingezet. Maar na drie uren zoeken, leverde dat nog geen resultaat op en werd de actie stopgezet. Donderdag werd opnieuw gezocht naar de man en werd zijn lichaam gevonden in het water.

Drank en drugs

Het slachtoffer is naar verluidt een notoir drank- en drugsverslaafde. Hij liep al tal van veroordelingen voor de rechtbank op, onder meer omdat hij in 2013 eens een vriend bewusteloos sloeg. Dat leverde hem toen in staat van wettelijke herhaling een effectieve celstraf van 18 maanden op. Voordien maar ook de voorbije jaren nog stapelden de veroordelingen zich verder op. Steeds situeerden de problemen zich in het marginale drugsmilieu. (LSi)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier