Twaalf gewonden nadat hevig onweer Sint-Bernardusfeesten in Nieuwpoort teistert

De burgemeester besloot om de feesten tot 21.00 stil te leggen. © PG
Redactie KW

Een hevig onweer met felle windstoten teisterde zaterdagmiddag het jaarlijkse stadsfestival Sint-Bernardusfeesten in Nieuwpoort. Enkele springkastelen, tentjes en stoelen met tafels vlogen plots de lucht in. Er vielen in totaal twaalf gewonden, waarvan er zes naar het ziekenhuis werden gebracht. “Vier gewonden waaronder drie kinderen vielen er toen enkele springkastelen aan de Zeedijk de lucht in gingen”, zegt Barbara Wyseure, noodplanningsambtenaar van de stad Nieuwpoort. “Zij liepen schaafwonden en een hoofdwonde op. De veiligheidsdiensten voerden een volledige sweeping door van het gebied om alles te controleren.”

De Sint-Bernardusfeesten gaan drie dagen lang door en lokken zo’n 10.000 mensen per dag naar Nieuwpoort. Op zaterdag werden de bezoekers al de hele dag vergezeld door de wind, maar in de namiddag liep het rond 15 uur helemaal fout door een plotse, stevige windstoot die ook gepaard ging met felle regen. Vooral het Hendrikaplein en de zeedijk werden daardoor geteisterd. Op het Hendrikaplein gingen enkele springkastelen de lucht in terwijl er nog enkele kinderen opzaten.

Paniek

“Die windstoot heeft maar twee minuten geduurd. Tot dan waren er eigenlijk geen problemen”, vertelt Barbara Wyseure, de noodplanningsambtenaar van de stad. “Er werd nog snel geprobeerd om het springkastelendorp naar beneden te laten, maar het was al te laat. Verschillende springkastelen hingen aan elkaar en een deel ervan is in de lucht gegaan terwijl er nog kinderen opzaten. Er was zeer veel paniek.”

Ter plaatse op het Hendrikaplein is er een commandopast met naast het Rode Kruis ook mensen van de politie en brandweer. Die zijn meteen te hulp geschoten. Er werd ook meteen versterking opgeroepen van brandweer Nieuwpoort en Oostduinkerke, en extra ziekenwagens. Ze zijn meteen naar die springkastelen gelopen en hebben geprobeerd die uit mekaar te trekken, op zoek naar slachtoffers”, legt Wyseure verder uit.

Slachtoffers

Op de springkastelen vielen uiteindelijk vier slachtoffers: drie kinderen en een volwassen vrouw. Ze liepen schaafwonden op, en één iemand een hoofdwonde. Ze werden allemaal overgebracht naar het ziekenhuis voor verzorging. “Gelet op de snelheid en sterkte van de wind zijn we opgelucht dat er geen zwaargewonden zijn gevallen”, zegt Wyseure.

Burgemeester Geert Vanden Broucke besloot na de incidenten om de feesten tijdelijk stil te leggen. “We hebben alle activiteiten tot 21 uur vanavond opgeschort om de veiligheid van iedereen te garanderen. De optredens en het vuurwerk zullen later vanavond, als de situatie het toelaat, opnieuw doorgaan”, verklaarde hij.

Intussen is de rust teruggekeerd, maar de situatie blijft gespannen. Het noodnummer 1722 is geactiveerd voor niet-levensbedreigende noodsituaties, zoals stormschade. Voor levensbedreigende situaties blijft het noodnummer 112 beschikbaar.

De hulpdiensten blijven ter plaatse om de situatie te monitoren en verdere maatregelen te nemen. “Op dit moment zijn alle springkastelen afgelaten en is alles onder controle. We zullen samen met de burgemeester en stad bekijken wat er moet gebeuren voor het verdere verloop van de dag en of het springkastelendorp nog wordt opgelaten”, aldus Wyseure.

Nog meer problemen

Ook elders in de stad zorgde de plotse windstoot voor problemen. De brandweer en hulpdiensten deden een volledige sweeping omdat ook vanaf andere plekken meldingen binnenkwamen van stormschade en gewonden. Uiteindelijk was dat enkel nog het geval in de Albert I-laan. Op dat moment was daar een braderie aan de gang met allerlei standjes en tenten. Daar zijn wat tafels en stoelen weggevlogen: één persoon werd geraakt door een rondvliegend voorwerp en raakte daarbij lichtgewond.

Naast de gewonden aan het springkastelendorp vielen in de omliggende straten ook enkele gewonden door rondvliegende objecten. Zo kreeg een man een stuk buis van een tent die loskwam tegen het hoofd in de Lombardsijdestraat en liep nog iemand in een straat vlakbij het Hendrikaplein een gebroken pols op. (JH & PG)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier