Situatie in De Haan was echt verontrustend na zwaar gaslek: “Het verspreidde zich in de riolering”

© JVM
Redactie KW

De situatie na het zware gaslek van dinsdagmiddag is terug onder controle in De Haan. De hulpdiensten waren tot na middernacht massaal aanwezig. Want hoewel er mensen waren die hun huis aanvankelijk niet wilden verlaten, bleek de grootschalige evacuatie nodig. “Niet alleen de gasleiding, maar ook die van de riolering werd geraakt. Daardoor stapelde het gas zich daar op, wat potentieel zeer gevaarlijk was”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele.

“Dag burgemeester. Er is melding van een gaslek in de Duinenweg in De Haan. Zo bent u op de hoogte.” Dat telefoontje kreeg Wilfried Vandaele, burgervader van De Haan, dinsdagmiddag omstreeks 13.45 uur binnen. Omdat hij op dat moment geen andere afspraken had, besloot Vandaele toch eens ter plaatse te gaan. En daar stelde hij meteen zelf vast dat het geen gaslek als een ander was. Bij elektriciteitswerken was een middendrukleiding geraakt, maar raakte ook de rioleringsbuis beschadigd. Resultaat: het ontsnapte gas spoot bijna rechtstreeks in de riolering. En dat kon in het slechtste scenario een ramp veroorzaken, zegt ook Vandaele.

Medisch team

Iedereen die in een cirkel van 150 meter errond woonde, werd geëvacueerd. Omdat het in een leiding was die naar het dorpje Vlissegem liep, zaten ook de inwoners daar lange tijd zonder gas. Eerst verzamelen buurtbewoners op de parking van een lokale supermarkt, maar wanneer duidelijk wordt dat de herstellingswerken lange tijd zullen duren kunnen de mensen terecht in de plaatselijke basisschool. “Daar installeerden we onder andere een televisie zodat mensen naar het voetbal konden kijken en voorzagen we eten en soep”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele. “We konden echt geen enkel risico nemen. Het gas had zich verspreid in de riolering en het gevaar was dat er in huizen gasophopingen waren. In zo’n geval is de kleinste vonk genoeg om een ontploffing te veroorzaken.” Net om die reden wordt in de afgebakende zone het volledige elektriciteitsnet afgesloten. Minder mobiele mensen werden door de brandweer manueel uit hun huis gehaald. Net buiten de perimeter stond een medisch team klaar voor mensen die bijvoorbeeld dringend medicatie nodig hadden. Opvallend: er waren ook mensen die aanvankelijk hun huis niet wilden verlaten.

Verschillende brandweerkorpsen voerden doorheen de dag op verschillende plaatsen metingen uit. Ook nutsmaatschappij Fluvius stuurde een zevental ploegen ter plaatse om ondersteuning te bieden. “Het was best een grote machtsontplooiing van hulpdiensten. Maar de organisatie verliep zeer vlot”, aldus Vandaele. “Nogmaals: we konden echt geen enkel risico nemen. Vlak na het gaslek zien, horen en ruiken de mensen het gevaar. Jammer genoeg was het gevaar niet geweken eenmaal er visueel niks meer zichtbaar was. Uiteindelijk bleek het ook best een complexe zaak om de buizen te vervangen. Nadien beslisten we om alle huizen afzonderlijk aan een controle te onderwerpen om zeker te zijn dat er geen sprake was van gasophoping. Dat waren er zo’n 200 in totaal. Tegen middernacht konden de laatste mensen terug huiswaarts keren”, aldus Vandaele.

Inwoners kregen een briefje met uitleg in de bus over hoe ze hun ketel of boiler veilig kunnen aanzetten. Voor wie toch twijfelde waren er ook woensdagochtend mensen van Fluvius aanwezig in de buurt om eventueel hulp te bieden. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier