“Niemand kon voorspellen dat dit zou gebeuren”: vrouw en jongetje (13) zwaargewond nadat zware tak op publiek valt tijdens festival Benenwerk
Zeven gewonden, onder wie één vrouw en een 13-jarig jongetje zwaargewond: dat is de balans nadat zaterdagavond een zware tak meters naar beneden viel in het Astridpark in Brugge. Daar stonden net honderden mensen te dansen tijdens het festival Benenwerk. “Alles ging zó snel”, zegt een ooggetuige. Al besefte achteraf iedereen dat mogelijk nog véél erger is vermeden. En de manier waarop het stuk van de boom viel, heeft daar veel mee te maken. Blijft de vraag: hoe kon dit gebeuren?
Benenwerk, de grootste ballroom en bijgevolg het grootste dansfeest van de stad Brugge, vormde zaterdag een echt hoogtepunt van deze zomer. Toe aan de 21ste editie en dus een vaste waarde op de Brugse evenementenagenda. Op dertien verschillende locaties en het Astridpark was daar één van. In normale omstandigheden zou er gefeest worden tot 2 uur ‘s nachts, alleen liep dat helemaal anders af. Om 21 uur werd het plots stil in het park. De muziek ging af en door de speakers klonk de weinig hoopgevende boodschap: dringend medische bijstand gevraagd.
Zeven gewonden
“Alles ging zo snel. Plots viel die tak naar beneden en zagen we hoe mensen geraakt werden”, vertelt een ooggetuige. De loodzware tak knakte af van een grote, dikke boom die vlak aan een van de podia staat. Op dat moment waren er honderden mensen aan het dansen op reggaeton. Veel van hen hadden zelfs niet door wat er gebeurde. Tot ogenblikken later bij iedereen doorsijpelde wat er zich had afgespeeld. “De muziek is meteen stopgezet en de medische bijstand kwam ter plaatse om de gewonden de eerste zorgen toe te dienen in afwachting van de ambulances”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V). Ook hij stond op korte afstand van waar de feiten gebeurden. “Ik zag de tak letterlijk vallen. Het gebeurde zó plots.”
De loodzware tak kwam op een handvol mensen terecht. Eén dame raakte daardoor een tijdje bewusteloos, maar was bij het afvoeren naar het ziekenhuis gelukkig weer bij bewustzijn. Ook een 13-jarig jongetje liep zware verwondingen op. Hij kreeg de tak op zijn nek en schouder, maar bleef de hele tijd bij bewustzijn. Zijn moeder was bij hem. Zij liep lichte kwetsuren op. “Alles samen vielen er zeven gewonden, waarvan er vijf meteen werden afgevoerd naar twee verschillende ziekenhuizen”, zegt een woordvoerder van de Brugse politie.
Nog erger vermeden
De hulpdiensten ontruimden meteen na het incident een deel van het park. Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) kwam ter plaatse en besliste om de festiviteiten in dat deel van het park af te gelasten. “Dat dit zou gebeuren kon niemand voorspellen”, zegt De fauw. “Er was ook geen wind of regen die avond. Uiterlijk viel er weinig te zien aan de tak. Wellicht was die vanbinnen wel rot. Volgens de brandweer zorgden de trillingen van de muziek er mogelijk voor dat de tak uiteindelijk naar beneden viel. Een andere aanwijsbare reden is er momenteel niet. Ik hoop in de eerste plaats dat alles snel goed komt met de slachtoffers. Al is tegelijk het besef aanwezig dat dit nog véél erger had kunnen aflopen. De tak viel relatief ‘horizontaal’ naar beneden en raakte volgens de eerste informatie niemand frontaal op het hoofd. Evengoed viel de tak nóg slechter met alle mogelijke gevolgen van dien.”
Te vermijden?
Blijft de vraag: was dit te vermijden? Het antwoord is wellicht ‘neen’. “We leven mee met de slachtoffers”, zegt organisator Patrick Keersebilck. “Maar dit is pure pech. Ik denk dat het niet realistisch is om elke tak of boom te gaan controleren in de stad.”
In de loop van de avond zaagde de brandweer nog een deel van de boom af om alle risico te vermijden. De plaats werd beveiligd door de brandweer, maar gefeest werd er op die plaats niet meer. Even verderop in het Astridpark gebeurde dat wel aan een ander podium. Al zal de 21ste editie van Benenwerk overschaduwd blijven door het incident.
De boom waarvan de tak afgebroken is, is een tulpenboom. “Gezien de locatie en de vele parkgebruikers worden de bomen in het Koningin Astridpark frequenter gecontroleerd dan reguliere stadsbomen”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (VOORBRUGGE).
Het laatste visuele onderzoek dateert van september 2023. Daarbij werd de gezondheidstoestand van de boom in kaart gebracht. “Indien nodig wordt er nog nader onderzoek verricht, zoals een kruininspectie, trekproef om de stabiliteit in te schatten of tomografie om verborgen holtes in de stam te detecteren”, zegt Van Volcem. “Op basis van deze proeven en waarnemingen wordt een gepast beheer ingepland voor de bomen.”
De boomdeskundige kwam in september tot de bevinding dat de tulpenboom er eentje is zonder verhoogd risico. (MM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier