Motorcrosser (64) komt om het leven bij ongelukkige val: “Net op de verjaardag van zijn vrouw”

Eddy De Roust overleefde de ongelukkige val niet. © GF/CLL
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

Wat een gezellige zaterdagnamiddag onder motorcrossvrienden moest worden, eindigde op het motorcrossterrein in Komen in enorm verdriet. Eddy De Roust, een ervaren crosser uit Wingene, maakte een ongelukkige val en overleefde dat niet. Heel wat aanwezigen waren getuige van het drama en het was onmiddellijk duidelijk dat alle hulp te laat zou komen. “We hadden nog samen taart zitten eten en een paar minuten later was Eddy dood. Dit is onwezenlijk”, zucht een aangeslagen vriend.

Zaterdagnamiddag sloeg het noodlot toe op het crossterrein Zwaanhof in Komen tijdens een samenkomst van oud-crossers. Crosser Frank Verbrugghe, een tandarts uit Wielsbeke en een vriend van het slachtoffer, was een van de organisatoren van het evenement. “Het ongeval gebeurde niet op een wedstrijd, het was eigenlijk een oefensessie voor oud-piloten van de MCB-bond. Dat is een oude motorcrossbond die later opging in de MCLB (Motorcross Liefhebbers Bond). We zijn een groep vrienden onder de naam MCB Gebrom, waarvan velen hebben gecrost. Eddy was daar één iemand van. We zijn nog samen begonnen, in het jaar 1978. Ik kende hem al heel lang. We reden heel wat competities samen, vooral in de jaren 80 en 90 en Eddy won heel wat wedstrijden. Eddy werd zelfs Belgisch kampioen. Hij was een hele goede crosser.”

Fataal oefenritje

Zaterdag was het de bedoeling dat de oude maten nog eens gezellig samenkwamen op het motorcrosscircuit Zwaanhof, niet alleen om te crossen, maar ook om herinneringen op te halen. Wie dat wou, kon een oefenritje maken van 12 minuten. Ook Eddy deed dat en dat werd hem op een heel ongelukkige manier fataal. De zestiger kwam ten val toen hij over een klein heuveltje reed. De man moet met zijn hoofd op de grond zijn beland en kreeg zijn motorfiets op hem. “En het absurde is dat hij heel traag reed”, zucht een nog steeds aangeslagen Frank. “Het was aan het uitbollen.”

Oorzaak onduidelijk

De vele omstanders zagen onmiddellijk dat het heel ernstig was. De hulpdiensten kwamen nog ter plaatse, maar er mocht geen hulp meer baten. “Het is niet te begrijpen. We vragen ons dan ook af wat er fout is kunnen gaan. Was er iets met zijn remmen? Of iets anders dat stuk was aan zijn motorfiets? We weten het niet. Het is in ieder geval zo dat Eddy in goede vorm was. Ondanks zijn leeftijd stond hij afgetraind. Hij reed heel regelmatig met de mountainbike. Zijn conditie was heel goed. Daar zal het dus niet aan hebben gelegen. Het terrein lag er goed bij, ook daar moeten we de oorzaak van de val niet zoeken. Eddy heeft gewoon heel veel pech gehad, meer moeten we er denk ik niet achter zoeken.”

“Het is onwezenlijk. Eddy was heel blij dat hij er zaterdag bij kon zijn. Het was trouwens de verjaardag van zijn vrouw Chantal (Ghysels, red.), die ook aanwezig was. We hadden daarop samen nog taart gegeten en koffie gedronken. Een paar minuten later was hij gestorven. Onvoorstelbaar. Iedereen is in shock”, aldus Frank. “We zullen ons Eddy altijd blijven herinneren als een goede gast, een harde werker die positief in het leven stond. Hij was nu met pensioen, maar hij stak nog altijd graag een handje toe bij zijn schoonzoon.”

Zeer getalenteerd

“Ik zal Eddy altijd blijven herinneren als een zeer gedreven tegenstander die heel veel over had voor zijn sport, een enorme conditie had en barstte van het talent. Hij was een zeer fervente motocrossliefhebber en we zullen hem missen. Het ga je goed daarboven vriend”, klinkt het nog bij Frank Verbrugghe. “We wensen Chantal en de familie heel veel sterkte in deze droevige dagen.”

Eddy was heel geliefd, want heel wat mensen drukken op Facebook hun ongeloof en medeleven uit. Ook de uitbaters van het crossterrein Zwaanhof waren aangeslagen en laten op hun website weten dat ze uit respect voor de nabestaanden en de familie de trainingen van komende woensdag zijn afgelast. “Graag willen we alle mensen en onze vrijwilligers uitgebreid bedanken voor de massale hulp en zorgen”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier