Man (77) overleden bij brand in appartementsgebouw in Oostende

Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

In een appartementsgebouw in de Guldensporenlaan brak brand uit in een appartement op de derde verdieping. Het hele gebouw werd ontruimd en verschillende mensen werden met ademhalingsproblemen afgevoerd. Een man werd in kritieke toestand weggebracht en overleed later in het ziekenhuis.

Woensdag om 13.30 uur kreeg de brandweer melding van hevige rookontwikkeling in de Guldensporenlaan 20. Het gebouw telt zes verdiepingen, goed voor een 25-tal appartementen. De brandweer en politie snelden massaal ter plaatse en lokaliseerden de brandhaard op de derde verdieping.

Ingrid Zonnekeyn (57) woont op de vijfde verdieping van het gebouw en deed net een middagdutje toen ze gewekt werd door een sterke brandgeur. “Ik ben meteen de gang ingelopen en zag dat de gang vol rook hing. Daarop ben ik meteen bij mijn buurvrouw gaan kloppen en samen liepen we de gang af. Net toen we de trappenhal wilden inlopen kwam brandweermannen en politiemensen ons tegemoet”, vertelt ze, nog steeds onder de indruk. “Vervolgens konden we, onder begeleiding, de benedenverdieping bereiken van het gebouw. Ik ben blij dat ik het vuur op tijd geroken heb. We zijn heel goed opgevangen door de hulpdiensten. Een dikke pluim voor hun werk.”

De brandweer kreeg de brandhaard snel onder controle. Uit het appartement waar de brand ontstond, haalde de brandweer een 77-jarige man via de ladderwagen naar buiten. De man werd ter plaatse gereanimeerd en in erg kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij uiteindelijk toch overleed.

Bevangen door rook

Het appartement werd bewoond door een bejaard koppel. De echtgenote van de man was even een koffie gaan drinken met een vriendin. “De man werd aangetroffen in de slaapkamer“, gaf commissaris Kris Allary van de Oostendse politie mee. “Daarnaast werden ook verschillende andere mensen die bevangen raakten door de rook overgebracht naar het ziekenhuis.”

Het hele gebouw werd ontruimd. Zo’n 50-tal bewoners van het gebouw werden opgevangen op het tennisveld aan de overkant. De brandweer plaatste een tent om de bewoners even beschutting te geven voor de zon. Uiteindelijk bleek dat de verluchting van het gebouw nog heel wat tijd in beslag zou nemen. Een bus van De Lijn werd opgevorderd om de geëvacueerde bewoners naar ontmoetingscentrum De Blomme te brengen waar ze tijdelijk opgevangen zullen worden.

Oorzaak onbekend

Karine Geldhof (53) woont met haar vriend op de zesde verdieping. “Ik rook een sterke brandgeur en wist meteen dat er iets niet klopte. Ik heb mijn kat genomen en we zijn naar buiten gerend. Ondertussen was het hele gebouw al gevuld met dikke rook. We zijn blij dat we op tijd buiten raakten. Eens we buiten kwamen zagen we de brandweer toekomen”, aldus Karine. De dame raakte bevangen en werd later ook nog afgevoerd naar het ziekenhuis omdat ze teveel last had bij het ademen.

Ook burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) kwam ter plaatse. “We waren net aan het vergaderen met de Veiligheidscel, toen de melding binnen kwam. Ik heb de vergadering meteen opgeschort om me hierheen te begeven”, vertelt de burgemeester. “Er viel spijtig genoeg een slachtoffer te betreuren. Mijn taak als burgemeester bestaat eruit om de mensen een hart onder de riem te steken. De coördinatie van de hulpdiensten is in handen van de brandweer- en politieofficieren. Ik heb meteen contact opgenomen met De Blomme om alles in gereedheid te brengen om de mensen aldaar op te vangen.

De brand was accidenteel liet het parket donderdagochtend weten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier