Lennert (25) redt schaap uit IJzer: “Zo’n dier weegt meer dan ik dacht”

Lennert trok zijn loopkleren uit en zwom naar het schaap om het te redden. © TP
Redactie KW

Lennert Deruytter (25) zag tijdens een looptochtje langs de IJzer plots een schaap in het water. De man zwom richting het dier en kon het naar de oever begeleiden. “Maar zonder de hulp van andere passanten had ik haar niet uit het water gekregen.”

De 25-jarige Lennert Deruytter uit Vleteren liep afgelopen woensdagavond zijn dagelijkse tien kilometer langs de IJzer. Vanop het fietspad tussen het Alveringemse dorp Stavele en het Vleterse gehucht Elzendamme merkte Lennert rond 21 uur een schaap op. Het dier was in de IJzer gesukkeld en leek zich vast te klampen tegen de oever aan de overkant van het fietspad.

Hol van Pluto

“Langs dat fietspad lopen schapen om het gras te onderhouden”, weet Lennert. “Dit dier is op een of andere manier in het water geraakt in het hol van Pluto en kon niet meer op eigen kracht uit de rivier geraken, omdat de oevers te steil waren. Er was niemand te bespeuren in de omgeving en omwille van de afgelegen locatie verwachtte ik er die avond geen mensen meer. Ik zag maar één optie en besloot om het dier te redden.”

Incasseren

Lennert trok zijn loopkleren uit en zwom richting het schaap. “Het dier was duidelijk in shock en zat vast onder struikgewas. Ik slaagde erin om haar los te trekken, maar ze kon niet zwemmen. Dat werd duidelijk toen ik haar probeerde te begeleiden naar de oever langs het fietspad. In het midden van de IJzer kreeg het schaap geen voet meer aan grond en ging ze bijna kopje onder. Ik moest het dier proberen te dragen met mijn armen rond haar buik. Dat was niet eenvoudig. Zo’n dier weegt meer dan ik dacht en ik moest tijdens de reddingsoperatie een aantal stampen incasseren.”

“Ik moest tijdens de reddingsoperatie een aantal stampen incasseren”

Ondertussen waren een paar andere passanten gestopt aan het fietspad. “Zij pakten het schaap bij de voorpoten terwijl ik haar vanuit de IJzer op het droge duwde. Het was verschrikkelijk zwaar en zonder de hulp van die voorbijgangers zou ik haar niet uit het water gekregen hebben. Daarna volgde een mooi tafereel: het schaapje huppelde in het rond en zelfs even naar mij toe. Ze had geen schrik meer en leek gezond en wel.”

Beelden van de redding werden verspreid via sociale media, waarop Lennert heel wat reactie kreeg. “Mijn leerlingen vonden het geweldig”, lacht Lennert die wiskunde, fysica en productietechnieken geeft in secundaire school ’t Saam campus Cardijn in Diksmuide. “Ik had nooit verwacht dat ik in de media zou komen met dit verhaal.”

Dood schaap

De man minimaliseert zijn rol. “Nu was de IJzer op zijn diepste punt misschien 2,5 meter hoog en de temperatuur viel best mee. In de winter zou het een ander verhaal geweest zijn. Ik heb in het verleden al eens een dood schaap zien drijven in de vijver. Gelukkig was ik nu net op tijd.” (TP)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier