Jongeman helemaal bedolven onder het zand nadat hij met vrienden diepe put graaft op strand van Oostende: “Dit kon veel slechter afgelopen zijn”

Met vijftien mensen waren de hulpdiensten in de weer om de jongeman te bevrijden. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

In Oostende raakte dinsdagmiddag een jongeman begraven onder het zand. De brandweer en de strandredders stelden alles in het werk om de jongen te bevrijden. Hij kwam er uiteindelijk met de schrik vanaf. De strandredders roepen op om voorzichtig te zijn. “Graaf een put tot heuphoogte en niet dieper”, klinkt de oproep.

Drie jongeren uit het Antwerpse waren donderdagmiddag naar Oostende afgezakt voor een dagje strand. De drie groeven een diepe put ter hoogte van de hoofdpost van de strandredders en de strandpolitie. Terwijl een van de jongeren in de put zat stortte die in. Omstaanders sloegen meteen alarm. De strandredders en de strandpolitie waren als eerste ter plaatse en sloegen meteen aan het graven. Ondertussen werd ook de brandweer opgeroepen.

“Toen we toekwamen zat de jongen nog amper met zijn hoofd boven het zand”, zegt brandweerkapitein Nathalie Van Moorter. De jongen kon zelfs niet meer door de mond ademen door het zand. Alleen zijn neus was nog vrij. “De medische diensten waren uiteindelijk als eerste ter plaatse en waren samen met de strandredders aan het graven gegaan. De brandweer hielp uiteindelijk met graven. Er kwamen zo’n vijftien mensen aan te pas. Zo maakten we de put groter om de jongen uiteindelijk uit het zand te krijgen.”

Niet de eerste keer

Toen de jongen uiteindelijk uit de put werd gehaald, weerklonk applaus onder de vele omstaanders die in spanning afwachtten. “Dat gebeurt inderdaad niet vrij vaak”, weet de brandweerkapitein. “Maar natuurlijk was er op het strand heel veel volk en iedereen stond te kijken hoe we die jongen uiteindelijk uit het zand kregen. Het doet deugd dat ons werk geapprecieerd wordt. Het belangrijkste is dat hij er niets aan over heeft gehouden. Hij kwam er met de schrik van af. De jongen was wel onder de indruk van het hele gebeuren. Laat het een les zijn voor de toekomst.”

Hoofdredder Levy Meyer roept op om voorzichtig te zijn wanneer het op putten graven aankomt. “Deze morgen waren ook al mensen een diepe put aan het graven op dezelfde locatie op het strand”, duidt Meyer. “Het blijft een oud zeer. We zijn heel preventief naar putten toe. We wijzen mensen er steeds op dat ze hun put niet te diep mogen maken, maar ons advies wordt nog te dikwijls in de wind geslagen. Met dit als gevolg. Ik hoop, nu het nog eens gebeurd is – het is al gebeurd dit jaar –, dat de mensen weten dat dit gevaarlijk is. Nu is het uiteindelijk goed afgelopen, maar dit kon veel slechter afgelopen zijn. Een put graven doe je best tot op heuphoogte. Deze put was echt wel veel te diep.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier