“Ik viel 70 meter naar beneden in een ravijn”: Jasper (31) terug thuis in Roeselare nadat hij dood in de ogen keek

Ondanks de tegenslag kijkt Jasper alweer uit naar een volgend avontuur. © IF
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

De 31-jarige Jasper Hostens uit Roeselare is terug in ons land nadat hij tijdens een reis in India door het oog van de naald kroop. Jasper viel zaterdag 70 meter naar beneden langs een steile rotswand en belandde in een grote rivier. “Brute pech, maar ik heb vooral veel geluk gehad”, aldus Jasper die een gebroken enkel overhoudt aan zijn val.

Jasper Hostens houdt van het avontuur. De geboren Roeselarenaar is manager van een resort in Zweden, maar houdt ook van avontuurlijke reizen. Zo trok hij er recent met tien vrienden op uit naar India.

“Normaal zouden we de 27ste terug naar huis komen, maar inmiddels ben ik na een uitgebreid onderzoek al terug in België”, aldus Jasper.

Hij is vooral opgelucht dat hij nog kan navertellen wat er zaterdag gebeurd is. Samen met zijn vrienden trok hij er ’s ochtends op uit in de regio Bharmour. “We doen aan canyoning waarbij we rivieren volgen. Zaterdagochtend reden we met onze motorfietsen langs de Ravi.”

Ravijn in

Tijdens die motorrit liep het echter verkeerd. Jasper merkte dat er een probleem was met de uitlaat van zijn motorfiets. “Ik had de intentie om te stoppen om te kijken wat er gaande was. Net toen ik bijna stilstond bleef de uitlaat van de motor in de grond haken.” Jasper viel het ravijn in. “Ik probeerde nog mijn voet te zetten, maar dat lukte niet.”

Tijdens zijn val knalde Jasper tegen verschillende rotsen aan. “Ik had gelukkig een helm op. Ik ging een paar keer over de kop en probeerde te grijpen naar alles wat ik tegenkwam. Tijdens mijn val kon ik zo even blijven liggen. Mijn motorfiets was echter ook het ravijn in gevallen. Toen die me raakte viel ik verder naar beneden.”

“Mijn motorfiets was ook het ravijn in gevallen. Toen die me raakte viel ik verder naar beneden”

De val van zeventig meter eindigde uiteindelijk in de Ravi, een grote rivier. “Ik bleef gelukkig bij bewustzijn. Op de rivier zit er veel stroming. Ik ben onmiddellijk beginnen zwemmen voor mijn leven richting de overkant van de rivier. Dat was de enige plek waar ik er uit kon geraken.”

Drone ingezet

Ondertussen hadden de vrienden van Jasper ook gemerkt dat hij niet meer op de weg was. Na enkele bange minuten zagen ze dat Jasper veilig de oever van de rivier had bereikt. “Mijn vrienden zetten een drone in en konden zo duidelijk zien dat het best wel in orde met me was.”

Enkele vrienden, die ervaren klimmers zijn, daalden de rotswand af en spanden een touw naar de overkant van de rivier. Jasper, die vooral pijn had aan zijn linkervoet, kon zo met een brancard terug omhoog gebracht worden.

“Dankzij de ervaring van mijn vrienden ben ik toch terug veilig boven geraakt.” Van daaruit ging het met een ambulance richting een plaatselijk ziekenhuis.

Gebroken enkel

Jasper keerde samen met één van de vrienden enkele dagen vroeger dan voorzien terug naar België. Inmiddels heeft hij een uitgebreid medisch onderzoek achter de rug.

“Mijn enkel is gebroken en werd inmiddels geopereerd. Ook mijn rug vertoont nog sporen van de val.” Jasper vindt het jammer dat hij zijn reis vroeger moest beëindigen dan voorzien, maar beseft ook dat hij veel geluk heeft gehad.

“Brute pech, maar toch veel geluk. Dit kon veel slechter afgelopen zijn.” Ondanks de tegenslag kijkt Jasper al terug uit naar een volgend avontuur. “Dit kan iedereen overkomen, overal ter wereld. Ik zal daarom niet veranderen en blijven genieten van avontuur.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier