In de vroege ochtend brak er brand uit bij industriebedrijf Belcroom in de Kachtemsestraat in Roeselare. De brand is intussen onder controle. Vanmorgen werd nog gevraagd om preventief ramen en deuren gesloten te houden, maar die maatregel is intussen opgeheven. Er blijkt geen acuut gevaar voor toxische stoffen. Roeselaars burgemeester Kris Declercq kondigde vanmorgen het rampenplan aan, en vroeg bijstand aan de provincie. Gouverneur Carl Decaluwé heeft nu de provinciale fase van de noodplanning afgekondigd. Zo kunnen er mee maatregelen genomen worden voor eventuele waterverontreiniging.

Captatieverbod

Er loopt immers momenteel een onderzoek naar de mogelijke vervuiling van het oppervlaktewater. Bij het blussen van de brand is er bluswater in contact gekomen met metalen en zuren die aanwezig waren in het bedrijf. Er zijn waterstalen genomen van de omliggende waterlopen en het grondwater. Tot de resultaten van dit onderzoek bekend zijn, heeft de provincie West-Vlaanderen een captatieverbond voor de Mandel en de Leie van Sint-Baafsvijve tot de Oost-Vlaamse grens uitgevaardigd. Deze maatregel moet de eventuele watervervuiling inperken.

Voor de opruiming van het bluswater wordt een Nederlandse firma ingeschakeld

Voor de stockage en het oppompen van het bluswater werd een gespecialiseerde firma uit Nederland en België gecontacteerd om vanuit hun expertise de bergingswerken van het water te begeleiden.

De crisiscel van de gouverneur sluit aan bij de gemeentelijke crisiscel in de lokalen van de PZ RIHO in Roeselare. De inwoners van het getroffen gebied werden en worden door de hulpdiensten persoonlijk geïnformeerd. De meest recente informatie verschijnt op Roeselare.be en west-vlaanderen.be/crisiswvl en wordt gedeeld via sociale media. Op Twitter is dat via de account @crisisWVL en @provinciewvl met de hashtag #belcroom. Via Facebook komt er meer info op de pagina noodplanning West-Vlaanderen - Provincie West-Vlaanderen.

(Lees verder onder de foto)

Ook Izegem kondigde vanmorgen aan dat de inwoners preventief hun ramen en deuren gesloten zouden houden. Zaakvoerder Xavier Deprez reageerde enorm aangeslagen. "Ik werd eigenlijk opgebeld door het inbrekersalarm. Ik heb de politie gebeld en ben naar hier gereden in de overtuiging dat het om een inbraak ging. Maar dat was dus niet het geval, wel een brand. Ik ben op twee maanden van mijn pensioen. Je ziet je levenswerk in vlammen opgaan. Dit is nu het einde waarschijnlijk."

Belcroom is een metaalbedrijf dat metalen onderdelen laat verchromen en vergulden. Het bestaat al sinds 1988, toen nam Xavier Deprez de firma Hoefnaeghel uit het centrum over en in 1999 verkaste hij naar een loods nabij de vaart. Het is voorlopig nog onduidelijk hoe de brand ontstond. Er vielen geen gewonden. Twintig mensen zijn wel technisch werkloos.

(BF/BVB)

In de vroege ochtend brak er brand uit bij industriebedrijf Belcroom in de Kachtemsestraat in Roeselare. De brand is intussen onder controle. Vanmorgen werd nog gevraagd om preventief ramen en deuren gesloten te houden, maar die maatregel is intussen opgeheven. Er blijkt geen acuut gevaar voor toxische stoffen. Roeselaars burgemeester Kris Declercq kondigde vanmorgen het rampenplan aan, en vroeg bijstand aan de provincie. Gouverneur Carl Decaluwé heeft nu de provinciale fase van de noodplanning afgekondigd. Zo kunnen er mee maatregelen genomen worden voor eventuele waterverontreiniging. Er loopt immers momenteel een onderzoek naar de mogelijke vervuiling van het oppervlaktewater. Bij het blussen van de brand is er bluswater in contact gekomen met metalen en zuren die aanwezig waren in het bedrijf. Er zijn waterstalen genomen van de omliggende waterlopen en het grondwater. Tot de resultaten van dit onderzoek bekend zijn, heeft de provincie West-Vlaanderen een captatieverbond voor de Mandel en de Leie van Sint-Baafsvijve tot de Oost-Vlaamse grens uitgevaardigd. Deze maatregel moet de eventuele watervervuiling inperken.Voor de stockage en het oppompen van het bluswater werd een gespecialiseerde firma uit Nederland en België gecontacteerd om vanuit hun expertise de bergingswerken van het water te begeleiden.De crisiscel van de gouverneur sluit aan bij de gemeentelijke crisiscel in de lokalen van de PZ RIHO in Roeselare. De inwoners van het getroffen gebied werden en worden door de hulpdiensten persoonlijk geïnformeerd. De meest recente informatie verschijnt op Roeselare.be en west-vlaanderen.be/crisiswvl en wordt gedeeld via sociale media. Op Twitter is dat via de account @crisisWVL en @provinciewvl met de hashtag #belcroom. Via Facebook komt er meer info op de pagina noodplanning West-Vlaanderen - Provincie West-Vlaanderen.(Lees verder onder de foto)Ook Izegem kondigde vanmorgen aan dat de inwoners preventief hun ramen en deuren gesloten zouden houden. Zaakvoerder Xavier Deprez reageerde enorm aangeslagen. "Ik werd eigenlijk opgebeld door het inbrekersalarm. Ik heb de politie gebeld en ben naar hier gereden in de overtuiging dat het om een inbraak ging. Maar dat was dus niet het geval, wel een brand. Ik ben op twee maanden van mijn pensioen. Je ziet je levenswerk in vlammen opgaan. Dit is nu het einde waarschijnlijk."Belcroom is een metaalbedrijf dat metalen onderdelen laat verchromen en vergulden. Het bestaat al sinds 1988, toen nam Xavier Deprez de firma Hoefnaeghel uit het centrum over en in 1999 verkaste hij naar een loods nabij de vaart. Het is voorlopig nog onduidelijk hoe de brand ontstond. Er vielen geen gewonden. Twintig mensen zijn wel technisch werkloos. (BF/BVB)